Preguntes a la carta i exàmens sense rellotge ni mòbil: la selectivitat que comença dimarts

Uns 24.500 estudiants participaran en les proves d’accés a la universitat la setmana que ve

El coordinador general d’accés al sistema universitari valencià durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' d'aquest divendres
El coordinador general d’accés al sistema universitari valencià durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' d'aquest divendres / À Punt NTC

Vora 24.500 estudiants, mig miler més que l’any passat, s’enfronten la setmana vinent a uns dels exàmens més determinants del seu futur: els de les proves d’accés a la universitat, les PAU. La coneguda com a selectivitat l’avaluaran 55 tribunals en tota la Comunitat Valenciana i estarà marcada, per segon any, per la pandèmia, i no només pels protocols per a evitar contagis, també per la configuració dels exàmens. 

El coordinador general d’accés al sistema universitari valencià, Antonio Gil, ha explicat en Les notícies del matí que, a pesar que aquest curs els instituts sí que han pogut impartir tot el temari previst, l’optativitat dels exàmens de la selectivitat serà la màxima possible, és a dir, que en lloc de decantar-se per un model d’examen o un altre, l’estudiantat podrà escollir les preguntes per tal d’evitar qualsevol discriminació entre l’alumnat que, per culpa de la situació sanitària, haja patit alguna incidència lectiva al llarg del curs. 

“No hi ha un model amb unes propostes determinades, sinó que hi haurà diverses preguntes i l’estudiantat podrà contestar les que trie”, ha detallat Gil, responsable de coordinar les desenes d’exàmens que es faran des del pròxim dimarts fins al dijous

L’alumnat d’alguns centres valencians, com el de l’Institut Lluís Vives de València, ha protagonitzat diverses protestes al llarg del curs perquè considerava que el fet de no tindre totalment classes presencial els podia perjudicar en les proves de selectivitat. 

Per a garantir l’equitat entre els examinands, seran unes proves en què l’alumnat no podrà tocar el mòbil, perquè serà motiu d’expulsió, ni tampoc usar rellotge. Són dues de les normes implantades en les PAU de la Comunitat Valenciana per a evitar que copien i que tot l’estudiantat que s’examina estiga en igualtat de condicions. 

També per a evitar que es copie, estan regulades quines calculadores podran utilitzar els participants, encara que el coordinador general d’accés al sistema universitari valencià ha aclarit que “no hi ha cap llistat de calculadores vàlides o no”, desmentint així algunes de les informacions que han circulat aquests últims dies referent a certes calculadores d’unes marques determinades. 

Els de 2021 també seran uns exàmens en què descomptaran les faltes d’ortografia que cometa l’alumnat, especialment en les assignatures de castellà i valencià, i en algun idioma estranger. 

Quant a la nota mitjana que se sol obtindre en aquestes proves, Antonio Gil ha destacat el bon nivell de l’estudiantat valencià. “Solen ser notes prou altes”, ha apuntat. 

També et pot interessar

stats