La Policia Local de València estrena un dispositiu pioner per a caçar patinets il·legals

Ha incorporat un dinamòmetre capaç de concretar la velocitat i potència del vehicle i emetre en l'acte un informe tècnic amb validesa legal per a retirar-lo de la circulació

Un jove circula amb un patinet elèctric al costat d'un autobús, en una imatge d'arxiu
Un jove circula amb un patinet elèctric al costat d'un autobús, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La Policia Local de València estrena una nova ferramenta per a traure de la circulació els patins elèctrics il·legals: un dinamòmetre homologat i certificat capaç de detectar la velocitat i la potència del vehicle de manera instantània. L'instrument, el primer d'estes característiques que s'incorpora a un cos policial d'Espanya, imprimeix en l'acte l'informe tècnic corresponent i agilitza els tràmits per a retirar els vehicles de mobilitat personal (VMP) que superen els límits legals. Segons el regidor de Mobilitat i Policia Local, Jesús Carbonell, l'informe "té valor legal i servirà com a prova en unes diligències policials o en un acte administratiu”, a diferència dels mesuradors actuals.

La Policia Judicial de Trànsit de València, alertada per l'augment de la sinistralitat associada als patinets, va contactar fa nou mesos amb una empresa d'enginyeria valenciana vinculada a la Universitat Politècnica de València per a desenvolupar la ferramenta. Els accidents s'han duplicat des del 2018, ja que han passat de 478 a més de 900 durant l'any passat. L'Ajuntament adverteix de la relació directa entre els vehicles il·legals de més potència amb l'increment dels successos més lesius tant per als mateixos conductors com per als vianants.

Els patins elèctrics no estan obligats a passar una inspecció tècnica, la qual cosa complica la manera de detectar si trenquen el topall legal de 25 km/h de velocitat i els 1000 W de potència. Fins al gener es podia comercialitzar qualsevol VMP sense necessitat de certificar-ne les característiques, per la qual cosa la majoria dels patinets que circulen pel carrer no estan obligats a presentar el certificat que actualment exigeix la DGT.

Tot canviarà, almenys a la ciutat de València, amb el nou dinamòmetre, amb el qual es pretenen iniciar controls rutinaris de patinets. El regidor de Mobilitat i Policia Local, Jesús Carbonell, ha assenyalat que “gràcies a este innovador instrument de mesura traurem de la circulació tots els patins elèctrics que són potencialment més perillosos, perquè superen la velocitat i potència legalment establides. Estem segurs que esta mesura contribuirà a disminuir el nombre de sinistres, sobretot, els més perillosos”

Durant el mes de febrer, l'Ajuntament de València va desplegar una campanya de control de vehicles de mobilitat personal i bicicletes amb el títol "Tu eres el xassís". L'objectiu era informar la ciutadania per xarxes socials i a través dels mateixos agents sobre la importància de conéixer i complir les normes i els requisits tècnics dels VMP.

També et pot interessar

stats