Així es podrà veure la lluna de sang, el primer eclipsi lunar total de l’any

La llum del Sol, refractada per l’atmosfera, tenyirà de roig el nostre satèl·lit

Imatge d'arxiu d'un eclipse llunar que va tindre lloc el 19 de novembre de l'any 2021
Imatge d'arxiu d'un eclipsi lunar, observat a la Corunya, que va tindre lloc el 19 de novembre de l'any 2021 / M. Dylan / Europa Press

La primera lluna plena del mes de maig, coneguda com a lluna de les flors per ser també la primera lluna plena de la primavera, coincideix enguany amb un eclipsi lunar que es podrà veure des de tot Espanya durant la matinada del dilluns 16 de maig. Aquest fenomen astronòmic té lloc quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats i, per tant, la Terra bloqueja la llum que li arriba a la Lluna.

Aquest eclipsi també ha quedat batejat com a lluna de sang, ja que els raigs del Sol, refractats per l'atmosfera terrestre, tenyiran de color roig el nostre satèl·lit. Així i tot, aquesta llum no es nota sempre amb la mateixa intensitat, ja que depén de les condicions atmosfèriques, com la pols en suspensió, la humitat i la boira, entre altres factors.

A diferència dels eclipsis solars, aquest sí que es pot observar sense protecció ocular. En concret, es podrà gaudir des de les 4:28 hores, quan la Lluna entre en el límit exterior de l’ombra de la Terra. A partir de les 5:29 tindrà lloc l’eclipsi total, moment en què començarà a tenyir-se de roig. A les 6:11, serà el moment àlgid d’aquest fenomen astronòmic, que durarà fins a les 6:54 hores, si bé a la Comunitat Valenciana coincidirà amb l’inici de l’hora blava, quan les primeres llums del Sol inunden el cel, però encara no ha eixit. Per aquest motiu, la resta de l’eclipsi no serà visible per a l’ull des del nostre territori.

També et pot interessar

stats