Superlluna de sang

Eclipsi total de Lluna la matinada del dilluns 16 de maig

LUNA ROJA
Eclipsi total de Lluna del 15 d'abril del 2014 vist des de l'SkyCenter de Mount Lemmon, Arizona

Aquest dilluns 16 de maig tindrà lloc un eclipsi total lunar que serà visible des de la península, fet que no tornarà a repetir-se fins al 2025 a Europa i nosaltres sols el veurem de forma parcial.

L'eclipsi ocorrerà a altes hores de la matinada, així que caldrà matinar per a veure aquest espectacle astronòmic. L'eclipsi parcial començarà (hora local) a les 4:28 h i assolirà la seua totalitat a les 5:29 h fins a les 6:54 h. Concretament a la nostra comunitat la Lluna es pondrà aproximadament a les 6:50 h, depenent de la ubicació. Açò farà que la veiem amagar-se per l'horitzó abans que l'eclipsi total acabe i tindrà tons rogencs espectaculars, de manera que se sumaran els efectes del mateix eclipsi amb els característics de l'alba. Per a veure l'eclipsi parcial i total completament hauríem d'anar fins a les Canàries.

ECLIPSI TOTAL LLUNA VALÈNCIA
ECLIPSI TOTAL LLUNA VALÈNCIA

El màxim de l'eclipsi serà a les 6:11 h, a més, el nostre satèl·lit es trobarà prop del perigeu (punt més proper a la Terra) i tindrà unes dimensions aparents més grans de l'habitual, un fenomen conegut com a superlluna. Per a observar-lo no cal cap mena de protecció especial, es podrà veure a simple vista, també pot ser interessant emprar telescopis o prismàtics.

Els eclipsis lunars ocorren quan la Terra impedeix que la llum del Sol arribe a la Lluna, és a dir, quan aquesta genera una ombra sobre el satèl·lit. Açò passa quan el nostre planeta se situa entre la Lluna i el Sol. Aquesta alineació la trobem cada vegada que tenim lluna plena, per tant, sempre que es produeix un Eclipsi de Lluna, estarà plena. Aleshores, per què no tenim eclipsis cada mes?

Parlem de diferents tipus d'eclipsis depenent de la quantitat de llum que arriba. L'ombra que projecta la Terra es pot dividir en dues zones; l'ombra i la penombra. En el nostre cas, abans de les 4:28 h veurem la Lluna en la penombra i notarem un subtil enfosquiment en la superfície lunar, ja que la radiació solar és bloquejada parcialment. Quan el satèl·lit comence a endinsar-se en la zona d'ombra, l'eclipsi serà parcial. Finalment, quan la Lluna estiga situada completament en l'ombra, tindrem un eclipsi total. Tot i situar-se dins de l'ombra de la Terra, i sense rebre llum directa del Sol, la Lluna adquireix tons rogencs, el que es coneix popularment com a Lluna de sang.

Des de punt de vista meteorològic serà una nit tranquil·la en què poden passar núvols alts que esperem que no impedisquen l'observació astronòmica. Podeu ampliar la informació meteorològica tant en el web com en les xarxes.

També et pot interessar

stats