Per què no tenim eclipsis cada mes?

La inclinació de l'òrbita de la Lluna explica el motiu pel qual els eclipsis són poc habituals

LLUNA PLENA A BOCAIRENT
LLUNA PLENA A BOCAIRENT / JUMI BENEYTO
16 de maig 2022 - 15:35

Els eclipsis es produeixen quan Lluna, Terra i Sol estan alineats (en el mateix pla). Si es produeix una alineació Sol-Terra-Lluna, direm que es tracta d'un eclipsi lunar. Per contra, si la Lluna se situa entre el Sol i la Terra, tindrem un eclipsi solar.

Sempre que hi ha lluna plena, trobem una configuració Sol-Terra-Lluna, però no sempre que tenim lluna plena hi ha un eclipsi lunar. Sembla molt confós, però tot depén de l'òrbita que descriu la Lluna al voltant de la Terra, que està inclinada 5° respecte al pla de l'òrbita que descriu la Terra al voltant del Sol. Així, l'ombra que projecta la Terra no cobreix la Lluna perquè el nostre satèl·lit se situa més amunt o més avall d'aquesta ombra i continua rebent els rajos de sol que la il·luminen.

Òrbites de la Lluna i la Terra
Òrbites de la Lluna i la Terra / astromia.com

Per a entendre-ho millor, hem de conéixer què són els nodes, és a dir, els punts on coincideixen les dues òrbites, la lunar i la terrestre. Sempre que ocorren els eclipsis lunars, la Lluna estarà darrere de la Terra (node 1 en la imatge). Ja hem dit abans que es tracta de la mateixa configuració que la de la lluna plena. Ocorre el mateix per als eclipsis solars, que es donen quan és lluna nova, és a dir, quan no la veiem, i el nostre satèl·lit està entre el planeta i l'estrela (node 2). Per tant, només tindrem eclipsis quan els nodes coincideixen en la lluna nova o lluna plena.

ECLIPSI LLUNA
ECLIPSI LLUNA
ECLIPSI DE SOL
ECLIPSI DE SOL

Recordem que un eclipsi lunar es produeix quan l'ombra que projecta la Terra cobreix la Lluna. A causa de la grandària de la Terra, la Lluna entra completament dins del con d'ombra i, per tant, aquest fenomen podrà ser observat en la meitat de la Terra en la qual la Lluna siga visible en aqueix moment. Per contra, l'eclipsi de Sol serà visible només en la zona de la Terra on es projecte el con d'ombra produït per la Lluna, i es veurà de forma parcial en la part de la penombra. Açò correspon en una zona molt concreta de la Terra per això es tracta d'un fenomen local.

L'eclipsi del 16 de maig ja és història i no en tindrem un altre fins al 2025. Esperem que l'hàgeu gaudit i si no, paciència perquè són difícils de veure, però val la pena esperar-se.

També et pot interessar

stats