Pobles amb conjunts històrics protegits es topen amb la prohibició d’instal·lar plaques solars
Els consistoris de les comarques del nord demanen facilitats per a poder fer comunitats energètiques als afores
Els pobles amb un conjunt històric protegit s'han trobat un problema amb el qual no comptaven. La normativa impedeix que s'instal·len plaques solars a menys de 500 metres d'aquestes zones. Els ajuntaments demanen facilitats per a poder fer comunitats energètiques als afores.
Cada volta més veïns i comunitats opten per la instal·lació de plaques solars. Però en pobles com Culla (Alt Maestrat) aquesta energia alternativa s'ha topat amb les restriccions de la normativa autonòmica.
El veïnat no pot ser autosuficient energèticament ni esquivar el preu de la llum. La solució són les comunitats energètiques, però també una altra restricció. En aquest cas no poden instal·lar-se més enllà de 500 metres, i per això els ajuntaments demanen augmentar-la fins a cinc quilòmetres.
Morella (Ports) ha acordat amb el govern instal·lar uns horts solars en zones més apartades, com el polígon industrial. “Però continuem demanant que s’abaratisque la factura elèctrica, que segueix sent un dels objectius”, assegura l’alcalde, Rhamsés Ripollés.
En això mateix treballa Peníscola (Baix Maestrat). Estan dins de la xarxa dels Pobles més Bonics d'Espanya, que ara demana que els terrats dels pobles estiguen lliures de plaques. “Hem de preservar el conjunt històric perquè és un factor determinant per al turisme del poble”, afirma l’alcalde, Andrés Martínez. En plena transició ecològica, aquests pobles han de continuar sent un regal visual per a tots els públics.