La Plana Baixa, l'excepció en el suau increment de contagis de la majoria de les comarques

Quatre dels municipis més poblats, entre els quals està Vila-real, la Vall d’Uixó i Nules, han escalat a risc mitjà mentre Borriana ja està en extrem

Ajuntament de Borriana en una imatge d'arxiu
Ajuntament de Borriana en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Sense grans accelerades, però tampoc pauses, el coronavirus no deixa d’escampar-se dia a dia per tota la geografia valenciana. Els 21 municipis irreductibles a la malaltia des de l’esclat de la pandèmia (tots de menys de 450 habitants) continuen resistint però, en l’altre extrem, creixen lentament els qui abandonen el confort de la nova normalitat.

A principis de mes, just abans de començar el pont de Pasqua, 437 municipis valencians lluïen menys de 25 positius per cada 100.000 habitants. Ara la xifra s'ha reduït en 39 de manera que el panorama actual és de 69 localitats en risc baix, 55 en mitjà, 12 en alt i 8 en extrem. Continua sent el millor balanç global de tot Espanya, amb una excepció, la Plana Baixa.

Borriana multiplica per cinc la incidència de la segona ciutat amb més positius 

En aquesta comarca, d’uns 200.000 habitants, els municipis més grans estan experimentant un notable increment de contagis. Vila-real, Nules, la Vall d’Uixó i, sobretot, Borriana, encapçalen ara mateix el rànquing de major incidència acumulada de tota la Comunitat Valenciana. 

De fet, de les 44 ciutats valencianes que superen els 25.000 habitants, Borriana és de llarg la que pitjor xifres epidemiològiques mostra. Amb una incidència aculumada de 274, multiplica per cinc la taxa de la segona ciutat en aquest grup, Novelda (Vinalopó Mitjà).

A la resta de la Plana Baixa el coronavirus no està tan estés com a Borriana, però el més rellevant és que està augmentat, sobretot, als nuclis més poblats de forma que 2 de cada 3 dels seus habitants viu a localitats que ja estan, com a mínim, en risc mitjà. Vila-real ha triplicat la seua incidència des de principis d’abril, Nules l’ha doblada, Moncofa l'ha multiplicada per cinc i la Vall d’Uixó es manté poc dalt o baix igual.  

A la resta del País Valencià, les dades municipals confirmen que l’impacte de Pasqua està sent prou lleu. Ara per ara no s’ha detectat cap altre cas particularment preocupant. 

Les quatre grans ciutats continuen en risc baix (València ha tornat a superar aquest llindar, però per a penes 6 dècimes) i la taca de la malaltia va enfosquint-se molt lentament en algunes zones: per la costa des de Cullera fins a Orpesa, i a l’interior, des de València fins a Llíria. El fenomen és perceptible des de fa un mes. 

Siga com siga, la situació general és de calma. La incidència ha repuntat a 19 comarques en els últims quinze dies i ha baixat en les altres quinze. A més, hui per hui només 97 municipis valencians, la quinta part del total, té una incidència acumulada que supera els 40 casos per cada 100.000 habitants, la taxa global de la Comunitat Valenciana. I a penes nou estan per damunt dels 231 de la mitjana espanyola, tot poblacions de menys de 6.000 habitants tret, com hem vist, de Borriana, on almenys dos brots en centres religiosos són els que han disparat els contagis.

També et pot interessar

stats