Les quatre grans ciutats valencianes, les úniques del país que contenen els contagis en risc baix

València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana han aconseguit l'objectiu del ministeri de quedar per sota de 50 casos per cada 100.000 habitants. Amb similar població, només Palma i Albacete s'hi han acostat

Panoràmica de la ciutat d'Elx
Panoràmica de la ciutat d'Elx / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana segueix contenint l’esclat d’una quarta onada. Las incidència acumulada ha fluctuat durant tota la setmana en una estreta franja de només un punt amunt o avall, sempre al voltant dels 35 casos per cada 100.000 habitants. Molt per sota, per tant, de l'objectiu de 50 que s’havia marcat el govern espanyol. Risc baix, segons la terminologia del semàfor del ministeri.

Un dels millors reflexos d’aquesta situació, ara com ara estable i esperançadora, és el que està passant a les 4 grans ciutats valencianes, on la incidència acumulada és igual de prometedora que en el conjunt del territori i, en algun cas, fins i tot, prou millor. 

València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana (on viuen més d’un milió i mig de persones, un poc més de la tercera part de tots els habitants del País Valencià) tenen ara mateix una taxa de contagis molt distanciada de qualsevol altra ciutat espanyola de la mateixa mida. 

Amb 52 casos per cada 100 habitants, la incidència de València, per exemple, és quatre vegades menor que la de Sevilla o Saragossa. La d’Alacant (38) dotze vegades més baixa que la de Bilbao, mentre que Elx (24) millora en quinze vegades els contagis de Granada, i Burgos multiplica per setze la incidència de Castelló de la Plana (29).

Les quatres grans ciutats valencianes són també, juntament amb Albacete, les úniques de tota la península amb més de 100.000 habitants que han aconseguit rebaixar l’objectiu d’una incidència acumulada de 50 casos. A les illes, Palma està en el mateix cas.

Repunt a València i Elx en nova normalitat

Just abans del pont de Sant Josep, València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana van caure per baix d’aquest límit que el ministeri considerava aconsellable per a afrontar una quarta onada, com la que creix per tot Espanya. I així s’han mantingut des d’aleshores excepte València, que fa 10 dies el va sobrepassar, si bé per ben poc. 

A més, Elx està en nova normalitat. La capital del Baix Vinalopó és l’única ciutat de l’estat de més de 150.000 habitants que ha arribat a aquest nivell, en el que fins fa no massa dies també estaven Alacant i Castelló de la Plana. 

L’evolució dels contagis als grans nuclis urbans, els més compromesos per la major densitat de població i la multiplicació dels contactes socials, no sempre ha sigut tant positiva. El seu cas, però, no és un fet aïllat. Altres ciutats valencianes que durant la tercera onada van haver d’afrontar elevades taxes de positius, viuen ara la situació contrària. D’entre les que tenen més de 50.000 habitants, 15 estan en nova normalitat, com Elx, i 18 en risc baix, com Alacant i Castelló de la Plana. 

Tot i això, la tendència general ja no és a la baixa i, com passa amb les grans ciutats, les corbes de pràcticament tots els municipis valencians de més de 25.000 habitants van creixent lentament des que va començar l’abril. La quarta onada ací és, de moment, una oneta, com va desitjar Fernando Simón. 

També et pot interessar

stats