Els contagis creixen en 85 municipis dues setmanes després del pont de Sant Josep

Poblacions turístiques de la costa, com Benicàssim, la Vila Joiosa, Xàbia, Dénia, Benicarló, Gandia, Santa Pola i Calp viuen els majors repunts.

Agents de la Policia Local a la platja de Benicarló
Agents de la Policia Local a la platja de Benicarló / À Punt NTC

Els patrons es repeteixen, no importa l’època de l’any. Després d’un pont festiu, repunt de contagis per coronavirus. Dues setmanes després de Sant Josep, la incidència de la malaltia ha crescut en 85 municipis de la Comunitat Valenciana on viuen més d’1.200.000 persones, la quarta part de tota la població. 

El creixement dels contagis que s'observa respecte a les taxes de fa 15 dies no és explosiu en cap cas, però sí sostingut. Del total de poblacions valencianes on l’epidèmia repunta després de l’últim pont, 32 tenen més de 15.000 habitants. No hi ha cap de les 4 grans ciutats del País Valencià, però sí diverses capitals de comarca, entre les quals Xàtiva, Alzira i Elda a l’interior, i Vinaròs, Sagunt, Gandia i Dénia a la costa. 

De la distribució territorial d’aquests municipis on la Covid s’expandeix es pot comprovar, precisament, una certa concentració al litoral, el que representa un canvi complet respecte el que passava fa a penes un mes. Localitats riques en segones residències o pols d’atracció turística, com Benicàssim, Benicarló, Xàbia, la Vila Joiosa, Santa Pola, Sant Joan d’Alacant o Guardamar del Segura, han vist com la incidència acumulada a 14 dies ha fet un salt entre el 18 de març i l'1 d’abril, quan a finals de febrer l'evolució era la contrària. I encara falta veure si l’efecte 'pont festiu ' s’allarga més durant els pròxims dies. I què pot passar a mitjans d'abril, quan hagen transcorregut també dues setmanes de les festes de la Setmana Santa tot i l'anunciat reforçament de la vigilància policial en espais naturals i de lleure.  

Un cas a banda és la Ribera Alta i la Vall d’Albaida, on tornen a aparéixer en els primers llocs del rànquing poblacions que ja han passat per altes incidències, com Alginet, Carlet i Benigànim. A falta d'estudis epidemiològics més detallats que expliquen les causes, la persistent presència de la malaltia en aquestes localitats vindria a demostrar la seua resistència.

 

També et pot interessar

stats