El coronavirus abandona progressivament la costa

La meitat dels municipis valencians no han tingut cap contagi des de dimarts i només el 9% mantenen una incidència extrema.

Imatge aèria de Benidorm
Imatge aèria de Benidorm

Com ja va passar a finals de l’estiu, la propagació de l’epidèmia de Covid s’està afeblint més ràpidament a la costa que als municipis de l’interior, exceptuant l’Alt Millars, el Racó d’Ademús, àmplies zones dels Serrans i l’interior de Marina Baixa, on des del principi han mantingut uns índexs molt baixos.

Segons l’últim balanç municipal de la pandèmia publicat per la Conselleria de Sanitat Universal, només 49 dels 542 municipis valencians continuen tenint una incidència acumulada (IA) extrema, és a dir, més de 250 casos per cada 100.000 habitants.

Bona part d’aquestes localitats són nuclis poc poblats, però n'hi ha 17 amb més de 5.000 habitants que han protagonitzat titulars des de fa mesos, com Elda (IA de 273), Xixona (437), Ontinyent (342), Benigànim (513) o Onda (289).

A més de tindre una incidència extrema, totes aquestes localitats, majoritàriament del Vinalopó i la Vall d’Albaida, també comparteixen la característica geogràfica d’estar apartades del litoral. Només hi ha dues excepcions a l’Horta Nord, i de ben poc. Són el Puig de Santa Maria, que té una IA de 255 positius per cada 100.000 habitats, i la veïna Puçol, amb 251.

El 45% dels municipis, sense cap contagi des de dimarts

En l’altre extrem, 244 municipis valencians no han tingut cap cas de coronavirus des de dimarts. És el 45% de tot el mapa municipal de la Comunitat Valenciana. En aquest cas no hi ha un patró de distribució tan clar, ni geogràfic ni de densitat de població, la qual cosa permet pensar que en realitat és un reflex de la gran caiguda que estan experimentant tots els indicadors epidemiològics al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a les quatre grans ciutats, les dades les situen ara mateix en un terreny intermedi. No estan en risc extrem, però continuen lluny de l’anomenada nova normalitat. Elx té una IA de 224, Castelló de la Plana de 198, Alacant de 172 i València de 171. L’alçament del tancament perimetral dels caps de setmana, que acaba aquest diumenge, posarà a prova la solidesa d’aquests registres.

També et pot interessar

stats