El repunt de contagis a Espanya eleva la incidència onze punts des de divendres

A la Comunitat Valenciana aquest paràmetre registra el primer repunt des de principis de febrer

Cues a Còrdova, aquest cap de setmana, durant la celebració del Diumenge de rams. / Salas (Efe)
Cues a Còrdova, aquest cap de setmana, durant la celebració del Diumenge de Rams / Salas (Efe) / EFE

La pandèmia torna a mostrar símptomes d'acceleració en bona part de les autonomies. Una evolució que ha fet créixer la incidència acumulada a 14 dies en onze punts a Espanya fins a situar-la en 149,29 casos per cada 100.000 habitants. Territoris com Andalusia, Catalunya o les Balears estan registrant clars creixements de la incidència acumulada. A la Comunitat Valenciana s'ha registrat aquest dilluns un repunt lleu, però que és el primer des del 2 de febrer (28,62 casos per cada 100.000 habitants).

Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat ha comunicat 15.501 nous casos positius i 189 morts més. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha explicat en roda de premsa que les dades apunten a un repunt encara que més lent que en altres onades. També ha remarcat que la situació autonòmica és molt variable i aquest dilluns creix en 12. Malgrat això, el responsable sanitari ha dit que això no vol dir que haja de continuar creixent, però considera que sí que es mantindrà al llarg dels pròxims dies per efecte del pont de Sant Josep. I de cara a la Setmana Santa ha confiat que l'impacte siga menor que el de festivitats prèvies. Simón ha recordat que cada setmana que passa és una setmana guanyada i amb més vacunats, i ha demanat prudència.

Simón ha defensat que la pressió hospitalària no és tan baixa com els agradaria. Al conjunt d'Espanya els malalts de Covid ocupen un 6,52% dels llits i un 18,76% de les UCI. Aquestes dades són molt inferiors a la Comunitat Valenciana, on els malalts de coronavirus suposen un 2,59% de tots els llits i un 9,27% de les places a les UCI.

El responsable sanitari ha desitjat que l'evolució de la pandèmia no consolide i intensifique el repunt, mentre s'avança en la vacunació per a evitar la quarta onada. Simón ha dit que no es parlarà de quarta onada fins que hi haja un creixement clar i "estable", i ha recordat que la situació actual no és així i, a més, és molt dispar a les autonomies. I si bé ha incidit que podem estar a les portes d'una quarta onada, no necessàriament té per què ser així i dependrà del comportament de tots. Per això, ha demanat a la població que siga "conscient" de la situació.

Simón ha recordat que cada any s'actualitzen les dades de població resident a Espanya, habitualment al gener o el febrer. Les dades serveixen de base per a "diversos denominadors". La població espanyola, ha afegit, "ha variat" un poc i a partir de demà donaran les dades tenint com a marca les dades actualitzades de població.

En debat si ampliar la quarantena a 14 dies

Preguntat pels periodistes, Simón ha explicat que s'està valorant tornar a la quarantenes de 14 dies i no de 10, com actualment. El responsable sanitari ha dit que la decisió no està presa degut a la variant britànica. El cas, ha deixat clar, està en discussió.

També et pot interessar

stats