El pesquer gallec es va afonar pels colps de mar després de patir una parada en el motor principal
Un dels supervivents del naufragi, Juan Padín, ha detallat que l'accident es va produir "durant la maniobra de virada" del vaixell
El pesquer gallec Villa de Pitanxo es va afonar pels colps de mar que feren que s'escorara, després de patir una parada en el motor principal durant una maniobra de virada, segons ha traslladat en un comunicat l'armadora Grup Nores, a la qual pertanyia el vaixell.
En aquest comunicat, l'empresa assenyala que, "segons ha traslladat el patró", Juan Padín (un dels tres supervivents del naufragi), "l'accident va ocórrer durant la maniobra de virada". Tres dels vint-i-quatre mariners del vaixell han aparegut en vida, mentre els cossos sense vida de deu tripulants van ser repatriats a Espanya i queden 11 persones desaparegudes.
En aquell moment, es va produir "una sobtada parada del motor principal", que va deixar el Villa de Pitanxo "sense motor ni govern, exposat al vent i les ones, patint colps de mar que el van escorar i feren que s'afonara de forma molt ràpida".
El naufragi d'aquest pesquer, amb base a Marín, es va produir el passat 15 de febrer a uns 450 quilòmetres de Terranova. Dels vint-i-quatre tripulants de la nau, tres van ser rescatats amb vida, Juan Padín, el seu nebot Eduardo Rial Padín i el mariner d'origen ghanés Samuel Kwesi), i es van recuperar els cadàvers d'altres nou mariners: Rogelio Franco, Miguel Lumbres, Diego Andrés Moré, Daniel Fernando Moré, William Arévalo Pérez, Ricardo Alfonso Cruz Flores, José Antonio Cordero, Fernando Santomé i Apaanah Pelungo Zure.
El balanç de la tragèdia deixa també la xifra de dotze tripulants desapareguts, i les famílies han demanat aquest dilluns, una vegada més, que es reprenguen les tasques de cerca com més prompte millor, ja que hi ha previsió de temporal en la zona a partir del dimecres.
Precisament, responsables de l'armadora han tingut aquest dilluns una trobada amb aquests familiars dels mariners desapareguts (la primera convocada formalment amb tots ells) al port de Marín, i els han traslladat el seu "suport i total disposició" per a impulsar la represa de les "tasques de rastreig", "i per a esbrinar les possibles causes del tràgic accident".
Les famílies reclamen reprendre'n la recerca
A l'eixida d'aquesta trobada, que es va mantindre durant més de dues hores, la filla del cap de màquines, María José de Pazo, ha explicat que les famílies han demanat a l'armadora que done suport a la seua petició de reprendre la cerca "dels dotze que falten", perquè és "la prioritat hui".
En la mateixa línia, Julio Torres ha explicat que l'empresa s'ha compromés a mantindre la "pressió a tots els nivells" per a reprendre'n les tasques, que "ara mateix" és la prioritat i que, ja posteriorment, caldrà abordar la investigació de les causes del sinistre "fins a les últimes conseqüències".
Aquest pastor evangèlic ha reiterat que "les famílies tenen informació fefaent que hi ha un temps relativament bo, per a la zona" i que ha de prendre's "ja hui, no demà", la decisió de cercar els desapareguts.
Una reactivació que va anunciar la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que a través del seu compte de Twitter va assegurar que l’executiu reprendrà la col·laboració amb el Canadà en les tasques de recerca dels tripulants que encara estan en parador desconegut.