Persones sense treball arran de la pandèmia, el nou perfil de les entitats solidàries

Càritas va atendre l’any passat un 26% més d’usuaris que el 2019. L’entitat reivindica el treball “decent” i afavorir l’accés a una vivenda digna per a acabar amb les desigualtats

Una de les usuàries que atén Càrites a València
Una de les usuàries que atén Càritas a València / À Punt NTC

La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha espentat nous col·lectius cap a les entitats solidàries. Persones que han perdut el treball, que estan afectades per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o que treballaven en l’economia submergida per a subsistir han sigut algunes de les que han hagut de buscar suport en entitats com Càritas, que l’any passat va atendre més de 62.500 persones a la Comunitat Valenciana, un 26% més que l’any anterior.  

Les persones que anualment atén aquesta entitat anaven en descens des del 2013. De fet, el 2019 va atendre menys de la meitat d’usuaris que el 2013, quan més de 106.681 persones van demanar algun tipus d’ajuda. Sis anys després, eren 49.523 al conjunt del territori. En canvi, durant l’any passat, quan va esclatar la pandèmia, es va disparar la demanda d’ajuda i Càritas va atendre 62.534 usuaris. 

Als perfils habituals que sol atendre aquesta entitat, de parelles joves o dones soles amb fills, de migrants en situació irregular, majors que viuen a soles o residents en vivendes precàries, el 2020 es van afegir les persones que havien perdut, total o temporalment, el seu mitjà de vida.

En definitiva, Ignacio Grande, director de Càritas Diocesana de València, explica que en molts casos han acudit a demanar ajuda “persones en una societat fràgil, que no tenien abans capacitat d’estalvi ni tampoc marge de maniobra per a fer front als imprevistos que ha portat la crisis”. 

Una d’elles va ser Gloria. És de Colòmbia i viu fa vint anys a València. La mort del seu marit amb leucèmia la va deixar a la deriva amb una filla. Càritas li ofereix atenció emocional, però també l’assessora en la recerca de treball o li proporciona ajuda alimentària, com ella mateixa relatava a À Punt. 

Com en el cas de Gloria Plaza, la crisi no sols té repercusions en les necessitats més immediates, com ara l’alimentació, també aflora necessitats educatives o de vivenda. De fet, les seus de Càritas de tot el territori han oferit suport escolar i d’oci a 16.199 menors de famílies vulnerables. Així mateix, més de 6.000 famílies han rebut ajuda per a cobrir les necessitats bàsiques. 

Aquesta entitat ha acompanyat al llarg de l’any més de 1.500 persones a buscar treball i allotja 176 persones en les 47 vivendes que té en tota la Comunitat.

Per aquesta raó, l’ocupació “decent”, les polítiques per a poder accedir a una vivenda digna o el replantejament del model de cures són algunes de les reivindicacions que ha plantejat aquest dijous Càritas, coincidint amb la presentació del balanç del seu treball anual. Per aquestes raons, Grande feia una crida a la sensibilització social per a implicar el conjunt de la ciutadania en aquests canvis socials. 

També et pot interessar

stats