La pandèmia canvia el perfil d'usuaris dels bancs dels aliments: 4 de cada 10 són joves

Aquest diumenge acaba la campanya el Gran recapte, que enguany ha sigut virtual i preveu una reducció important en les donacions.

La pandèmia canvia el perfil d'usuaris dels bancs dels aliments: 4 de cada 10 són joves
La pandèmia canvia el perfil d'usuaris dels bancs dels aliments: 4 de cada 10 són joves

La situació de pandèmia ha fet especialment necessària el Gran recapte del Banc dels Aliments i fins i tot ha transformat el perfil d'usuari. Una acció que conclou aquest diumenge, encara que la campanya en línia s'allargarà fins al 6 de desembre.

Enguany les persones joves han sigut els principals beneficiaris de l'arreplegada d'aliments i representen el 38% dels que han sol·licitat ajuda. Principalment són persones que estan en situació d'ERTO o atur laboral i que s'han vist directament afectades per les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària.

A causa de la pandèmia, enguany la campanya de donacions ha sigut virtual. En lloc de fer-se com sempre, amb productes a les portes dels supermercats, s'ha traslladat a les caixes, de manera que se suma una quantitat de diners al tiquet de la compra, o bé a través del web granrecogidadealimentos.org. Una modalitat que des del Banc d'Aliments de València, temen que haja pogut passar factura. El president d'aquesta organització, Jaume Serra, ha explicat a À Punt que "no és igual el contacte directe de la gent amb els voluntaris que expliquen com funciona".

Enguany la campanya de donacions en supermercats s'ha traslladat a les caixes.

Aquesta campanya suposa un terç de la recaptació anual. El 2019 les donacions es van acostar als més d'1.900.000 quilos, i enguany, a falta de dades definitives, es preveu una reducció d'aquestes xifres a causa de la substitució de les captacions físiques per donatius en línia.

Per aquest motiu, la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments ha fet una crida desesperada perquè la gent col·labore en una situació en què l'ajuda és essencial. El Gran recapte d'aliments 2020, es realitza enmig d'una crisi en la qual s'ha incrementat el nombre de famílies en risc de pobresa.

Al llarg de l'any, 1,8 milions de persones s'han dirigit als 54 bancs d'aliments que hi ha a Espanya, a través de les 8.053 entitats benèfiques que treballen amb ells. Una xifra que representa un increment del 40% respecte al 2019. A València, el Banc dels Aliments ha atés 608.900 persones des de principi d'any i una mitjana d'entre 25 i 30 famílies s'hi dirigeixen diàriament.

També et pot interessar

stats