El perímetre del foc a Tenerife "no avança" i permet que tornen a casa més de 8.300 evacuats

La situació està en fase de ser estabilitzada, alhora que els esforços es concentren ara en dues zones escarpades de Malabrigo 

Incendi Tenerife "no avança" i permet tornar a casa 8.300 persones
Un camió de bombers treballa en l'extinció del foc a Las Lagunetas, a La Esperanza (Tenerife) / Europa Press

Bones notícies pel que fa a l’extinció i evolució de l’incendi que assola l’illa de Tenerife des del 15 d'agost. Durant la jornada de dimarts, el foc ha avançat només unes 100 hectàrees —fins a les 14.751 i els 90 quilòmetres de perímetre—, totes elles en la part més activa del foc, als alts del municipi de Güímar. Un dia d'evolució positiva similar al de dilluns, que ha permés, a més, el retorn a les seues llars de 8.355 persones, principalment al nord de l'illa.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió de coordinació dels equips d'emergència, responsables polítics i tècnics han detallat que, en total, ja hi ha vora 10.000 veïns reallotjats, mentre que 3.109 més estan pendents de poder fer-ho en les pròximes jornades.

Els tècnics Federico Grillo i Pedro Martínez, al capdavant de l’operatiu d’extinció, han celebrat que el perímetre del foc pràcticament no ha avançat i que la situació, en principi, “està en calma” i en fase d’estabilització. Ara, tots els esforços se centren en dos punts situats en barrancs pròxims a Malabrigo (Güímar).

Una jornada duríssima per a les brigades

"Ha sigut un tsunami de foc. Aquest incendi ha tingut unes característiques molt més complexes, que ha generat diversos caps enormes. No és normal un incendi que faça tants girs i que tinga quatre fases", ha expressat Grillo, que ha xifrat la potencialitat de l'incendi en una afectació de fins a les 33.000 hectàrees.

Per la seua banda, Pedro Martínez ha explicat que l'incendi no ha cremat bé algunes zones i que hi ha encara "molta massa sense cremar i zones verdes" que en les hores centrals del dia, en moure's la cendra, poden provocar punts que es reactiven.

També ha qualificat Martínez d’"espectacular" la tasca dels equips en el front actiu, al penyal de Malabrigo, on unes sis brigades treballen en cotes complicades com ara pendents alts i que han centrat els seus esforços a perfilar el front, si bé no s'ha pogut accedir al fons dels barrancs.

En qualsevol cas, la intensitat del foc "ha baixat" a la Vall de Güímar, tot i que la verticalitat dels barrancs fa que el foc continue propagant-se en el fons. Per això, s'han abocat "moltes descàrregues aèries per a intentar que s'autoconsumisca", però sense èxit encara.

Per a Martínez, la jornada ha sigut "duríssima" per a les brigades "que han tornat rebentades".

L'incendi "no està totalment agarrat, però hui (dimarts) ha sigut un dia molt bo i si aconseguim tancar-lo en aquesta zona serà un èxit important", ha conclòs.

Més de 8.300 persones tornen a casa

Montserrat Román, cap de Protecció Civil, ha detallat que la major part de les 8.355 persones reallotjades pertanyen als municipis d’El Rosario, La Victoria, La Matanza i Los Realejos, així com el Sauzal i Santa Úrsula en algunes zones, mentre que les persones que encara esperen poder tornar a les seues llars són principalment les de Tacoronte i Güímar.

Román ha demanat que, a les zones on s'ha reallotjat la ciutadania, s'evite l'ús de les vies perquè hi haurà molt tràfec d'equips d'emergència, sobretot als municipis on els carrers són especialment estrets.

Al seu torn, el president de Canàries, Fernando Clavijo, ha demanat a les persones reallotjades que tornen "amb responsabilitat i civisme" i ha alertat que la meteorologia continuarà sent complicada.

Així, la presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, ha celebrat la tornada a casa de les persones evacuades i ha destacat la col·laboració dels municipis afectats i la coordinació entre administracions i ONG.

"La meteorologia no acompanya perquè no acaba d'entrar el vent alisi i les temperatures són altes", ha dit la presidenta insular, que així mateix ha fet una crida a la població perquè no s'acosten "curiosos" als llocs reoberts, ja que hi ha zones de muntanya calcinades on el combustible cremat està encara calent i pot arribar "fins a 400 graus".

La Guàrdia Civil desmenteix que l’incendi fora intencionat

Pel que fa a la causa de l’incendi, el govern canari havia manejat de manera unànime la hipòtesi que va ser intencionat: “Des del principi es va sospitar que era un incendi provocat; les investigacions de la Guàrdia Civil ho han confirmat”, va assegurar el president Clavijo el passat dia 20.

Unes afirmacions que, segons publica el diari El País, no han agradat en el si de l’institut armat, que ha posat en dubte aquesta tesi i ha afirmat que és prematur encara parlar de la causa del foc.

“A hores d'ara, no hi ha cap element que permeta concloure, tot i que siga a títol indiciari, ni que ha sigut provocat, ni que es dega a alguna imprudència o a causes naturals”, sostenen fonts de la Guàrdia Civil.

Les investigacions per a aclarir les causes són “complexes i requereixen molt de temps”, han explicat aquestes mateixes fonts, i tot i que la Guàrdia Civil “està posant-hi tots els mitjans i els recursos per a poder dilucidar el que va passar, la investigació està encara en una fase molt preliminar”.

Per tot això, la Benemèrita reclama als dirigents “prudència i cautela a l’hora de fer manifestacions públiques que puguen afectar la investigació”.

També et pot interessar

stats