El Consell de Ministres declararà zona catastròfica l'àrea afectada per l'incendi de Tenerife

El foc, que ja calcinat més de 13.000 hectàrees, continua actiu però amb una evolució favaroble a l'estabilització i control

Efectius de la UME durant les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Tenerife
Efectius de la UME durant les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Tenerife / UME /Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'agost 2023 - 18:09 Actualitzat: 22 d'agost 2023 - 08:48

L'incendi forestal que es va declarar dimarts a la muntanya d'Arafo, a Tenerife, ja ha cremat 13.300 hectàrees en un perímetre d'uns 90 quilòmetres, segons l'última informació facilitada pel govern de Canàries. El foc, que abasta onze municipis, ha obligat a evacuar 12.000 persones. Les flames continuen "sense control", si bé "el pitjor ja ha passat", en paraules del president de Canàries, Fernando Clavijo, en una intervenció a la Cadena SER. Clavijo, que el cap de setmana va informar que hi ha indicis del fet que l'incendi va ser provocat, ha declinat desvelar noves dades mentre la investigació continue en curs per a localitzar els presumptes responsables.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha traslladat a Tenerife per a conéixer de primera mà els treballs d'extinció, ha avançat que el Consell de Ministres aprovarà la declaració de zona catastròfica quan es done per controlat el foc. La circumstància, segons ha dit, podria produir en "les pròximes hores" o "dies".

Sánchez ha garantit que l'exectiu estatal "s'involucrarà" en les tasques de reconstrucció de les zones afectades i en l'ajuda a les persones damnificades pel foc, i ha proclamat que "tota Espanya està amb Canàries i amb Tenerife", després de celebrar el treball dels efectius d'extinció i subratllar la condició pública del sistema de protecció civil espanyol.

El cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, compareix en roda de premsa juntament amb el president autonòmic Fernando Clavijo
El cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, compareix en roda de premsa juntament amb el president autonòmic Fernando Clavijo / La Moncloa

22 mitjans aeris, dos d'ells de coordinació i 610 efectius en terra treballen en l'extinció. El front del sud, on es va iniciar, està estabilitzat. El director d'Emergències del Cabildo de Gran Canària, Federico Grillo, ha subratllat que "amb una certa cautela" probablement es donarà per estabilitzat al complet en breu. Tot dependrà de l'evolució al llarg d'aquesta jornada que, en principi, no "és dolenta". Si l'evolució continua en termes favorables, s'espera autoritzar el retorn de les persones evacuades en L'Esperança (El Rosari) i Arafo. Malgrat això, no es descarten noves evacuacions en les zones altes de Fasnia i Arico.

L'incendi ha afectat el parc nacional del Teide, l'espai protegit més visitat d'Europa. Dins, amenaça dos de les instal· lacions científiques més importants de Tenerife: l'observatori astrofísic i el centre d'investigació atmosfèrica, zones on, a hores d'ara, se centren els esforços dels mitjans terrestres. 

Diumenge es va contindre l'avanç pel nord i pels alts del municipi de Güímar, on el foc va adquirir una intensitat important que s'ha aplacat a última hora. Amb el pronòstic de vents fluixos, s'espera rematar aquest front.

El fum provocat per l'incendi aquest dissabte sobre la vall de La Orotava, ha provocat una alerta per mala qualitat de l'aire
El fum provocat per l'incendi aquest dissabte sobre la vall de La Orotava, ha provocat una alerta per mala qualitat de l'aire / Alberto Valdés (Efe)

Durant la nit han treballat més de 300 efectius en el dispositiu de terra, dels quals 150 són bombers que, al costat de la Unitat Militar d'Emergències s'han encarregat de la defensa dels béns materials i habitatges de les zones evacuades. Amb les primeres llums del dia s'han incorporat en la lluita contra el foc 23 mitjans aeris, cinc d'ells hidroavions.

Del total d'evacuats, 1.425 persones han decidit acollir-se als serveis oferits per a passar la nit. Algunes zones de Candelaria, on es va originar l'incendi, s'han donat per estabilitzades i la Direcció General d'Emergències de Canàries ha autoritzat el retorn d'un centenar de veïns evacuats d'algunes parts altes d'aquest municipi.

Actualment, l'incendi, que presenta característiques d'un foc de sisena generació, continua fora de la capacitat d'extinció, i les condicions meteorològiques i orogràfiques han dificultant que els mitjans puguen combatre'l.

De moment es treballa amb un potencial d'incendi que podria assolir les 21.000 hectàrees, encara que s'espera deixar-lo en una xifra similar a l'actual, unes 11.600.

La presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, ha indicat que a hores d’ara onze municipis continuen afectats "amb una dimensió mai vista a Canàries" des que hi ha registres, la qual cosa crea una situació complexa "que escapa a la capacitat de control", ha remarcat.

També et pot interessar

stats