Els pediatres reclamen la vacunació contra la grip dels menors de cinc anys

Argumenten que els xiquets són els principals vectors de transmissió de la malaltia i presenten taxes d’hospitalització semblants a les dels majors de 65 anys

Una sanitària vacuna una xiqueta, en una imatge d'arxiu
Una sanitària vacuna una xiqueta, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El grup de treball de vacunes de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària ha reclamat la vacunació universal contra la grip dels xiquets, ja que és una malaltia "infravalorada, infradiagnosticada, infraprevinguda, i fins i tot, infratractada en les situacions concretes en les quals requereix un tractament antiviral específic".

És la mateixa postura que defén l'Associació Espanyola de Pediatria que, a través del seu Comité Assessor de Vacunes, recomana, des de l'any 2021, la vacunació universal contra el virus de la grip en menors de 6 a 59 mesos.

De fet, algunes comunitats autònomes ja s'estan plantejant aquesta possibilitat i els pediatres consideren que "ha arribat el moment de prendre decisions efectives per a fer front a una patologia que està molt infravalorada en el conjunt de la societat".

"Això s'explica tant per la falta de diagnòstic de confirmació, que provoca que la càrrega real de la malaltia passe desapercebuda, com per la percepció generalitzada que es tracta d'una malaltia benigna i de poca importància", expliquen des de Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària.

A pesar que els facultatius creuen que la cobertura de la vacunació contra la grip és acceptable en persones majors de 65 anys, "decauen clarament" en altres col·lectius de risc, especialment en els menors. De fet, la inoculació de xiquets inclosos en grups de risc només arriba al 15% o 20% dels que necessiten realment la vacuna.

Els xiquets, punt d'inici dels contagis

Els facultatius apunten que l'inici de l'epidèmia de la grip comença en xiquets, principals vectors de la malaltia, i s'estén posteriorment a les edats més proclius a patir complicacions, hospitalització i letalitat. A més, presenten taxes d'hospitalització comparables als majors de 65 anys, especialment en el col·lectiu de menors de 4 anys.

Les xifres assenyalen que més d'un 60% per cent dels xiquets que acaben hospitalitzats per complicacions derivades de la grip no tenen cap factor de risc conegut prèviament. Aquesta realitat suposa que els menors afectats estarien sense protecció, fins i tot aconseguint el 100% de cobertura de vacunació dels grups de risc considerats en l'actualitat.

És per això que els pediatres opinen que s'ha de considerar aquests menors com a grup de risc directe i indirecte, atés que pateixen formes de malaltia greus que condicionen l'hospitalització i transmeten el virus a altres col·lectius que poden patir formes greus, fins i tot amb letalitat.

Des de la Sepeap esgrimeixen que l'efectivitat de la vacuna de la grip en xiquets "està demostrada, encara que depén de la concordança entre els virus vacunals i els realment circulants".

També et pot interessar

stats