Comença la doble campanya de vacunació: l'antigripal i la quarta dosi contra la covid

La doble immunització comença prioritzant els majors de 70 anys i les dones embarassades o que acaben de parir. També es vacunarà el grup de 65-69 anys i els que pateixen malalties de risc

Vacuna grip i covid per als més vulnerables
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'octubre 2022 - 11:04 Actualitzat: 17 d'octubre 2022 - 22:35

Aquest dilluns comença la campanya de vacunació antigripal a la Comunitat Valenciana, que enguany es farà alhora que la de la quarta dosi de la vacuna contra la covid. El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha destacat que disposen d'un total d'1.285.000 dosis contra la grip i són totes vacunes tetravalents, per a oferir protecció a quatre tipus diferents del virus, dos del tipus A i dos del tipus B.

Per a evitar una nova onada i la consegüent saturació hospitalària, la població de risc es vacunarà al mateix temps contra la grip i contra la covid, que ha incrementat la incidència un 16% en set dies. Els pacients majors de 65 anys i aquells que són més vulnerables s'injectaran les dues vacunes alhora, i els que ja van rebre la quarta dosi contra la covid seran citats per a inocular-se la de la grip. El conseller ha dit que des del 26 de setembre s'han administrat 33.000 dosis de covid de reforç.

Mínguez ha explicat que la campanya d'immunització conjunta s'iniciarà amb les persones majors de 70 anys amb criteri de risc, amb prioritat als majors de 80 anys, i, per altra banda, embarassades i dones que acaben de donar a llum.

Després continuarà amb els majors de 65 a 69 anys i les persones que pateixen malalties de risc, amb independència de l'edat. “Es farà una citació proactiva de la població de risc que ha de vacunar-se i si no acudeixen als centres de salut, seran avisats”, ha dit.

La Conselleria de Sanitat Universal estudia l'evolució dels dos virus respiratoris i les anàlisis aporten tres dades: la grip s'ha avançat, els contagis per coronavirus creixen i els dos virus tenen hui més o menys el mateix nivell d'incidència. I és que des de l'inici de la pandèmia el comportament de la grip ha sigut diferent de l'habitual, però els experts no preveuen el mateix aquesta temporada.

El conseller ha dit que la previsió amb la qual treballen per a enguany és una “normalització” de la grip amb nivells de circulació del virus similar a l'etapa prepandèmica i un “increment” de la presència de coronavirus respecte a la situació actual, com s'ha vist ja en alguns països.

És per això, que el Miguel Mínguez ha llançat un missatge de conscienciació i ha incidit en la transcendència de vacunar-se perquè “la vacuna no sols salva vides, sinó que a més disminueix la gravetat tant de la covid com de la grip”. L'objectiu que s'ha marcat la Conselleria és arribar a un 75% de vacunació entre els grups vulnerables i un 60% en la resta.

Enguany la preocupació se centra en la coexistència de les dues epidèmies, perquè l'evolució en paral·lel dels dos virus és més difícil de preveure. Els científics miren a l'hemisferi sud i comproven una certa tornada dels virus a la normalitat, però sense resultats concloents. Així que s'imposa el principi de precaució.

El Centre Europeu de Control de Malalties i l'Organització Mundial de la Salut han recomanat que l'estratègia conjunta de vacunació s'avance a la temporada de més incidència.

També et pot interessar

stats