La campanya de vacunació de la quarta dosi contra la covid comença a les residències de majors

La segona dosi de reforç comença a administrar-se de manera simultània amb la vacuna contra la grip i s'inicia amb vora 30.000 persones

Un ciutadà rep una dosi de la vacuna contra el coronavirus.
Un ciutadà rep una dosi de la vacuna contra el coronavirus / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana enceta aquest dilluns la campanya de vacunació contra la covid, com s'havia avançat a la primavera. Es tracta de la quarta dosi contra aquesta malaltia, i la segona dosi de reforç, i s’administrarà al mateix temps en tot Espanya. 

Els primers ciutadans a rebre-la seran els que tenen 80 anys o més, seguits del de més de 60 anys, després que la Comissió de Salut Pública (depenent del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat) avalara l'administració de la segona dosi de reforç des d'aquest grup d'edat. La Conselleria de Sanitat Universal ha informat que tindran preferència les persones que viuen en residències de majors i de diversitat funcional (25.000 persones) i el personal que hi treballa (5.000 persones més).

A continuació es vacunarà al personal que treballa en serveis i establiments sanitaris, tant d’atenció primària com hospitalària, tant pública com privada, a persones que treballen en serveis d’emergències sanitàries que estan en contacte amb pacients, i després al personal sociosanitari. La immunització seguirà amb les persones que es vacunen per grups d’edat i amb la població que, per diferents raons, no ha completat la pauta de vacunació.  

Les vacunes es posaran als col·lectius indicats per ordre als centres d’Atenció Primària en les dates que comunique la Conselleria de Sanitat. L’objectiu, com ha assenyalat el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, és protegir els grups més vulnerables de cara a la tardor, que destaca que és “important recordar que la immunització és la millor protecció enfront de les formes greus de la malaltia i que la vacuna continua salvant vides”. 

Les vacunes que s’administraran són bivalents, és a dir, generen protecció enfront de les subvariants òmicron (les actuals), així com enfront d’altres variants anteriors, segons el departament de la Generalitat. 

Amb les últimes dades d’incidència del virus, en què es comprova una estabilització dels indicadors amb una ocupació hospitalària del 2%, es preveu que aquesta tardor el virus de la grip torne a adquirir protagonisme, per la qual cosa s’ha decidit que la vacuna contra el coronavirus i la de la grip se subministren de manera simultània per a evitar molèsties i més desplaçaments, sempre que hi haja disponibilitat de totes dues vacunes. 

Segons les mateixes fonts, i sumant tots els col·lectius indicats, la població valenciana susceptible de rebre la segona dosi de reforç, seria d’1,6 milions de persones.

Aquesta campanya de vacunació disposarà de 44 milions de dosis que arribaran l’últim quadrimestre de l’any, de les quals 16 milions es rebran aquest mes de setembre, com va avançar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. 

També et pot interessar

stats