L'autotest doble grip-covid, ja disponible en les farmàcies valencianes

El nou dispositiu permet diferenciar entre grip A, B i covid-19, tres malalties infeccioses amb una simptomatologia molt similar

En imatge, un autotests grip-covid a la venda al públic a una farmàrcia valenciana
En imatge, un autotest grip-covid a la venda al públic a una farmàrcia valenciana / À Punt NTC

Refredat, grip o covid? La tardor, que s'estrena el pròxim 23 de setembre, s'acosta amb nous interrogants després de dos anys i mig de crisi sanitària. Per a diferenciar els símptomes i encertar el diagnòstic la ciutadania compta amb aliat nou: l'autotest doble que distingeix entre la grip (A i B) i la Covid-19.

La prova ja ha arribat a un grapat de farmàcies valencianes, en previsió d'un augment de la demanda en les pròximes setmanes. Funciona amb el mateix mecanisme que el dels autotests d'antígens per a la covid: amb un palet impregnable per a obtindre mostres, un líquid reactiu i un dispositiu per a mostrar-ne el resultat. La diferència és que ara hi ha tres opcions possibles en cas de positiu: A o B segons el tipus de grip i S si es detecten anticossos de coronavirus.

"Cal tindre una càrrega viral per a evitar falsos negatius, millor a partir dels tres dies de símptomes", ha explicat a À Punt la farmacèutica Carmen Farinós, que recorda que el preu de venda de la prova també està protegit i és el mateix que el d'un autotest de covid: 2,94 € per unitat.

El metge de família Antonio Domingo celebra l'ajuda que poden suposar aquestes proves per a facilitar la distinció entre tres malalties d'origen víric amb símptomes molt similars. "Ara ja ens costa molt diferenciar-los i aquest hivern serà pitjor. Febre, dolor de gola, congestió, mocs... si no és per la falta d'olfacte i gust que causa la covid en alguns pacients n'hi ha poques diferències", explica Domingo.

Ajustar el diagnòstic és clau per a aplicar el tractament correcte, facilitar la recuperació del pacient i minimitzar el risc de contagi social. "Per a la grip el tractament variarà poc al d'altres anys: antitèrmic contra la febre, analgèsics per al mal de cap i antihistamínics si n'hi ha molt de moc", explica el metge, "però si coincidim amb persones en risc de covid o contagiades insistim en el fet de mantindre la distància social i la higiene extrema per a evitar contagiar a persones vulnerables".

També et pot interessar

stats