El pare de l'home mort amb la família en l'incendi de Campanar presenta una queixa al síndic de greuges

L'escrit adverteix que no s'ha contemplat "la verdadera causa-efecte" de les quatre morts i demana explicacions pel protocol dels bombers, que van donar instruccions la família perquè es tancaren a casa en lloc d'abandonar l'edifici

L'edifici del barri de Campanar de València afectat per l'incendi / Reuters
L'edifici del barri de Campanar de València calcinat / Reuters

Un matrimoni, el fill de tres anys i el germà menut —un nadó de dies— van perdre la vida en l'incendi de l'edifici del barri de Campanar de València tancats en un bany, amb tovalloles humides, per orde dels bombers. La família aporta quatre de les deu víctimes mortals que ha deixat la tragèdia. El pare de l'home ha presentat una queixa davant del síndic de greuges contra el jutge encarregat de la investigació (que va decidir arxivar el cas), el cos de bombers i l'Ajuntament de València.

La queixa opera en paral·lel al recurs contra l'arxivament, interposat per les famílies i la Fiscalia, i sobre el qual encara s'ha de pronunciar l'Audiència de València. El jutge va prendre la decisió donant per bones les primeres indagacions de la Policia Nacional, que van descartar l'origen criminal o delictiu del foc. La investigació posterior ha concretat l'origen en l'avaria d'una nevera en el pis 86, que estava buit en el moment del sinistre.

En la petició al síndic de greuges, el pare, sogre i iaio de les víctimes, estima que no s'ha contemplat, entre molts altres assumptes, "la verdadera causa-efecte" de la defunció dels seus familiars "amb hores d'angoixa, i la que ens segueix i seguirà tota la resta de les nostres vides". Acompanya la queixa amb la transcripció de les converses que va mantindre fins a l'últim moment amb el fill, en què este els informa que havien de tornar a la casa seguint indicacions d'un bomber i, va dir, "hem d'obeir".

Assegura que la família va fer cas "en tot moment" a les instruccions de la primera dotació de bombers del parc de Campanar, a qui acusa d'impedir-los marxar "quan ja estaven eixint els quatre sense perill". Per això demana als bombers que li donen una explicació sobre el protocol emprat en l'orde de tornar arrere per a confinar-se. "Se'ls va dir que tornaren i que es tancaren al bany amb tovalloles humides quan la seua vivenda estava situada a molta distància, en la part completament oposada a l'origen de l'incendi", lamenta.

Destaca que "la totalitat dels veïns que no van obeir eixa orde van resultar il·lesos" i posa en dubte el "protocol" emprat, que considera que té més sentit quan s'ignora l'abast o només es pot contactar telefònicament amb les persones atrapades. "Això era el protocol —el confinament—? [...] Però quan s'acudeix presencialment a un edifici o habitatge, és correcte confinar-los? O és preferible evacuar i eixir a l'exterior?", ha escrit.

L'home convida el síndic a llegir la transcripció de les telefonades i a l'insta a facilitar, si pot ser, que també "tinguera la bondat de llegir-les el jutge encarregat de la instrucció".

També et pot interessar

stats