Sempre plou en Falles? Les claus de la inestabilitat de l'oratge en aquesta època

Els últims anys ha plogut molt, però en la sèrie històrica el percentatge de precipitacions durant les festes és baix

Quin oratge tindrem en Falles? / À Punt NTC

Tot València està pendent de l'oratge que farà la setmana de Falles, però l'oratge al mes de març és molt variable i pot portar sol, vent, fred i fins i tot pluja. En À Punt Oratge hem fet un seguiment de l'estudi que ha fet Aemet durant els últims 83 anys i els resultats són que quasi la meitat d'aquests anys no va ploure, i que l'any amb menys sol durant la setmana fallera va ser el 2022. 

La setmana de Falles marca el final de l'hivern i l'inici de la primavera, i això es nota en l'oratge de la ciutat de València. Els últims tres anys el temps ha sigut desagradable amb vent, fred i molta pluja. Els dos primer no visquérem les falles al carrer —el 2020 pel confinament, i el 2021 perquè les falles s’ajornaren fins al setembre— però sí que estigueren passades per aigua.

Realment, les dades de l'històric mostren que des del 1938 fins al 2021 —els 83 anys de què té registres Avamet— hi ha hagut quaranta anys que no ha plogut ni un sol dia de la setmana fallera i vint-i-cinc que ha plogut un dia, mentre que només hi ha hagut deu anys en què ha plogut dos dies. Per tant, és cert que en els últims anys ha plogut molt, però el percentatge històric de pluja en la setmana de Falles és baix.

Històric de pluja en Falles segons Avamet
Històric de pluja en Falles segons Avamet / À Punt NTC

Pel que fa a la temperatura, això són figues d'un altre paner. Març és un més de molta variabilitat atmosfèrica, però el que predomina és el denominat oratge faller: el que a primeres hores del matí fa fresca, a les hores centrals del dia la temperatura és primaveral —i, fins i tot, podem acudir a la Mascletà en manega curta— i torna a fer fresc a la nit. La mitjana de temperatura diürna es queda al voltant dels 19 graus, mentre que les mínimes oscil·len entre els 8 i 9. Com a data curiosa, el dia més càlid dels últims deu anys va ser el 17 de març del 2019, quan es fregaren els 30 graus de temperatura màxima. I el més fred va ser la nit de la Cremà del 2021, amb una mínima de 5,5 graus.

El vent també és un factor predominant en la setmana fallera, ja que la brisa es reforça a primeres hores de la vesprada amb el canvi de vent i refresca l'ambient. Els últims anys les fortes ratxes de vent han causat més d'una destrossa en alguns monuments.  

Per tant, cal ser optimistes. La festa de les Falles no està maleïda, tan sols hem tingut mala sort els últims anys. Les festes en honor a Sant Josep se celebren prop del canvi d'estació i, en conseqüència, l'oratge resulta molt variable. 

També et pot interessar

stats