Les Falles de València seran de l’1 al 5 de setembre

L’assamblea de presidents de les comissions falleres ratifica la proposta de celebrar les festes en aquestes dates 

Les Falles de València seran de l’1 al 5 de setembre / À Punt NTC

Les Falles de València seran de l’1 al 5 de setembre de 2021. Així ho ha ratificat aquest dimecres l’assemblea de presidents de les comissions falleres (integrada per comissions de València, Burjassot, Mislata, Quart de Poblet i Xirivella), després de debatre la proposta presentada per l'Ajuntament de València. Concretament la plantà infantil seria la nit del 31 d'agost a l'1 de setembre i la cremà, la nit del 5 al 6 de setembre.

Durant la intervenció, el regidor Carles Galiana, president de la Junta Central Fallera, s’ha adreçat als representants assenyalant que cal “acabar el cicle de 2021 amb unes dates que permeten restablir el que és el més paregut al que hem tingut sempre”. Així mateix, ha remarcat que “totes les activitats s’hauran d’ajustar a les restriccions sanitàries del moment. La plantà, la cremà i l’Ofrena, amb totes les mesures sanitàries”. 

La proposta ha eixit endavant amb un 93% dels vots a favor.

Imatge de la votació
Imatge de la votació

Abans de les votacions, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha subratllat que en aquesta qüestió "no hi ha una decisió perfecta" i que cadascuna té els seus "riscos" i els seus "beneficis", però "la festa la fan els fallers i falleres" i, per això, "són els fallers i falleres els que han de decidir". En aquest sentit, el primer edil havia assegurat el "suport" de l'Ajuntament a qualsevol que fora la decisió i ha enviat un "missatge de tranquil·litat" perquè "això no va de guanyadors i perdedors".

No és una batalla per a veure qui té raó Joan Ribó - Alcalde de València

Els motius pels quals celebrar les Falles al setembre

Per part seua, el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha desgranat els motius que han portat a la Comissió de Seguiment a proposar les activitats falleres de l'1 al 5 de setembre, adaptades a la "delicada" situació del sector productiu relacionat amb la festa i a la necessitat de "tancar un cicle".

En primer lloc, ha defensat que aquestes dates "permeten restablir un calendari el més semblant possible al que hem tingut sempre i arribar a unes Falles de març de 2022", ja que així la Junta Central Fallera considera que es podrien dur a terme les preseleccions. Ha destacat igualment que aquella setmana els xiquets i xiquetes seguiran de vacances i es podrà programar els actes abans que el temps siga "més inestable", com també s'evita coincidir amb altres festivitats.

Així mateix, Galiana ha indicat que totes les activitats hauran d'ajustar-se a les mesures sanitàries i que cada comissió comptarà amb un "coordinador covid amb formació per a prendre les millors decisions".

El regidor s'ha referit al fet que des de Cultura Festiva s'ha enviat un text a les comissions amb el qual es "volia donar informació de les coses que podrien passar" en els diferents escenaris si se secundaven o no les dates. En aquest punt, ha incidit en què els censos fallers han baixat un deu per cent en un any. També ha assenyalat que existeix la possibilitat que Fira València "vulga tornar a l'activitat" i "retirar les falles" per a disposar de l'espai que alberga molts dels monuments.

També ha plantejat la possibilitat que alguna comissió no vulga plantar. "A nivell faller, cap problema", ha explicat, ja que es contemplaria com una "falla reorganitzada que pot no plantar un any". "Però sí que és cert que si hi ha una subvenció que s'ha donat" per al monument, ha advertit, i que en aquest cas el secretari o tècnic municipal "haurà d'opinar sobre les subvencions" i "pot ser" que hi haja "un problema". Això, després d'iniciar el corresponent expedient, podria suposar retornar la subvenció del 62,5% atorgada en 2020. La subvenció de 2021 no corre aqueix risc perquè està pensada per a les Falles de 2022.

Després de la intervenció de diferents representants de comissions falleres, el regidor ha respost a algunes de les qüestions plantejades, com les crítiques al to del citat text que s'ha remés i a l'al·lusió a la devolució de les subvencions, en el qual ha negat "cap intenció més que donar informació". També ha respost a les crítiques sobre les filtracions en mitjans de les dates, que segons Galiana tampoc "van fer gens de gràcia" als participants de la taula de negociació.

També et pot interessar

stats