El fort vent deixa tres ferits i tomba falles de València, Sagunt i Quart de Poblet

Les previsions dels bombers seran determinats per a decidir si es pot disparar la mascletà i l’espectacle nocturn programat per a aquest dimarts a la capital

El monument de la comissió Nova de Benicalap, de la ciutat de València, ha sigut un dels que ha patit els primers desperfectes del vent
El monument de la comissió Nova de Benicalap, de la ciutat de València, ha sigut un dels que ha patit els primers desperfectes del vent / À Punt NTC

El món faller també està molt pendent de la pluja que està previst que deixe la borrasca Celia al llarg de la setmana gran dels festejos i del fort vent que, des d’aquest dilluns, està causant estralls en els monuments i els elements instal·lats als carrers amb motiu de la festa. No obstant això, la pitjor cara d'esta borrasca és la de les tres persones ferides per elements que tombat el vent a València i Alacant.

Els observatoris de l'Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, van registrar aquest dilluns ràfegues màximes de 81 quilòmetres hora a Fredes, 77 a Morella, 70 a Utiel, 67 a l'aeroport de València o 44 a Llíria.

Aquestes fortes ràfegues, que aquest dilluns van obligar a suspendre la mascletà, ja ha causat danys en almenys quatre comissions de la ciutat de València. Els bombers de l’Ajuntament de València estudiaran aquest dimarts les previons per a determinar si la mascletà que té programada la Pirotecnia Ricasa i la nit de l’albà.

Quant als danys en els monuments, part de la falla coneguda popularment com a la Nova de Benicalap va caure. També un remat de Cavite-Malva-rosa, que enguany torna a la categoria Especial. En alguns monuments de Patraix el vent també ha causat desperfectes, mentre que a Marxalenes o el Pilar van caure enderrocs sobre els envelats o el mercat ambulant. A Sagunt, el vent també va tombar una falla del Port i el mateix va passar a Quart de Poblet.

El col·lectiu faller mira al cel amb preocupació perquè a aquests danys encara podrien afegir-se’n més, donat que cada vegada són més els municipis que trauen els seus monuments als carrers. A València aquest dimarts de matí és la plantà oficial dels monuments infantils, mentre que aquesta nit serà dels grans.

Unes altres de les conseqüències de la borrasca les trobem a la mar. El port de Sagunt i el de València estan tancats al trànsit marítim. L'autoritat portuària de València ha assenyalat que s'ha adoptat aquesta decisió "per seguretat per a la mobilitat de les embarcacions i dels treballs portuàris".

Al llarg del territori, fins a les 11 de la nit d’aquest dilluns, primer dia de fort vent, els bombers del Consorci de València han fet una vintena d'intervencions. A Alaquàs havien de retirar unes planxes metàl·liques de la façana d'una empresa per risc de caiguda.

Un xiquet i dues dones ferides

Pel que fa als danys personals, el ferit més greu és un xiquet de cinc anys a qui aquest dilluns de vesprada li va caure una finestra al barri de la Creu Coberta de València que ha passat la nit a l'Hospital de La Fe en patir un traumatisme craneoencefàlic. Sembla que a la finca per on va passar el menor estaven arreglant un finestral i el fort vent li'l va arrancar de les mans a l'home estava col·locant-lo. Poc abans, a Alacant, dos dones de 63 i 65 anys eren traslladades també a un centre hospitalari en caure'ls al damunt una palmera.

També et pot interessar

stats