El vent de fins a huitanta quilòmetres per hora posa en perill la plantà

Les ràfegues més fortes es registraran en la franja litoral, de fet una ventada ja ha tombat una falla al Port de Sagunt

Envelats, il·luminació i monuments són alguns dels elements que pot posar en risc el vent
Envelats, il·luminació i monuments són alguns dels elements que el vent pot posar en risc / Junta Central Fallera

Les fortes ràfegues de vent, de fins a huitanta quilòmetres per hora en alguns punts del litoral valencià, convertiran la plantà d’enguany en una maniobra arriscada. Els efectes de la DANA, que ja ha quedat pràcticament aïllada al sud-oest de Portugal, es fan evidents i ens acompanyaran almenys fins dissabte. De moment ja comença a alterar els actes fallers programats, com la mascletà de València d’aquest dilluns que s’ha suspés pel vent.

Està previst que el vent, de component de gregal (NE), bufe fort aquest migdia. De fet, es registraran de manera generalitzada ràfegues superiors als cinquanta quilòmetres per hora, encara que en alguns punts del litoral es pot arribar als huitanta quilòmetres per hora puntualment.

El vent és el principal enemic de la plantà de les Falles. Les maniobres per a col·locar els ninots requereixen moltes vegades treballs en altura que les ventades poden dificultar i, en el pitjor dels casos, fer perillosos. De fet, moltes comissions han avançat uns dies la plantà per tal d'evitar aquest inconvenient i a hores d’ara molts monuments, sobretot els de la categoria d’Especial, ja estan pràcticament muntats en moltes localitats.

El dissenyador de la falla municipal, més preocupat pel vent que per l'aigua

Aquest dilluns, Dulk, l'artista que ha dissenyat la falla municipal de València es mostrava més preocupat pel vent que per la pluja. Ha afirmat que si les precipitacions causen algun desperfecte, es pot retocar. Ara bé, la cosa canvia si l'amenaça és del vent, segons advertia. Dulk també ha explicat que es desaconsella tapar la falla perquè els plàstics poden generar un efecte vela, que encara podria afavorir més els moviments de les parts altes de les falles.

Els espectacles pirotècnics són els altres damnificats del vent. Molts, com les mascletades, no es poden disparar o es veuen molt condicionats quan les previsions que apunten a vent fort. A més, els envelats, la il·luminació de festes o les terrasses dels bars també es poden veure afectats per aquestes condicions meteorològiques.

Al Port de Sagunt, de fet, el vent ha tombat la figura central d'un monument que ja estava plantat, el de la comissió Els Vents. Aquesta falla es planta en un dels barris més pròxims a la desembocadura del Palància i la platja i no ha pogut resistir una de les ràfegues, que ha acabat tombant la figura central, que ja estava enllestida.

El vent sembla que estarà present durant el que resta de setmana i, juntament amb la pluja, serà un dels protagonistes dels dies grossos de Falles. A partir del dimecres de vesprada s’espera que empitjore l’oratge, i dijous i divendres seran dies molt inestables al conjunt del territori, amb pluges generals i generoses.

Irrupció de pols en suspensió

A partir de demà està previst que la pols en suspensió també afecte el territori. Aquesta pols reduirà la visibilitat i la qualitat de l’aire de manera significativa. Dimarts serà l’únic dia de treva que, per ara, sembla que donarà la pluja. Les precipitacions ja cauen aquest dilluns, encara que no deixaran quantitats massa significatives. L’interior nord de Castelló sembla que serà la zona on les pluges seran més generoses. 

Ribó: "L'oratge és un component més de la festa"

Davant aquestes previsions, i com poden afectar el transcurs de les festes, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha indicat que el mal oratge, sobretot pel que fa a la pluja, forma part de la "quasi normalitat" de les Falles. "Saps que algun dia has de traure el paraigua", afirmava davant la falla municipal, que ha visitat amb el regidor de Festes, Carlos Galiana, i els creadors del monument. Ribó s'ha mostrat esperançat que no es complisquen les previsions de pluja i vent al cent per cent, encara que ha remarcat que al remat l'oratge "és un component més de les Falles".

No es descarta que el vent puga condicionar també la mascletà de demà dimarts, que té previst disparar Pirotecnia Ricasa perquè, com ha anunciat Galiana, té previst una mascletà cablejada, que pot veure's condicionada per les ràfegues de vent.

També et pot interessar

stats