Oltra planteja la regularització dels migrants de l'Aquarius per raons humanitàries

Calero traslladarà al Ministeri aquesta solució per als migrants a qui s'ha denegat l'asil, situació en la qual es troben unes 50 persones a la Comunitat Valenciana

15.06.2018 | Tot preparat per a rebre l\'Aquarius a València
Imatge d'arxiu de l'arribada de l'Aquarius a València / Arxiu

Tots els migrants que arribaren amb l'Aquarius a València podran regularitzar la seua situació. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha plantejat aquest dimarts a la delegada del govern, Gloria Calero, la possibilitat de regular la situació administrativa dels migrants arribats en el vaixell Aquarius el 2018 per raons humanitàries, com permet un reial decret de 2003 com a solució per als refugiats als quals s'ha denegat l'asil.

Oltra ha qualificat de "cordial" i "molt productiva" la reunió, ja que ha destacat que Calero s'ha compromés a traslladar al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions aquesta solució per als migrants a qui s'ha denegat l'asil, situació en la qual es troben unes 50 persones a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha explicat que la figura d'autorització de residència per raons humanitàries està recollida en el Reial decret 1325/2003, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament sobre règim de protecció temporal en cas d'afluència massiva de persones desplaçades, que "es podria aplicar a aquesta situació, ja que en l'Aquarius van arribar 630 persones".

Així, ha destacat que aquest Reial decret "podria ser una solució" temporal "mentre s'obri la via de la regularització per arrelament, pel temps que estan vivint ací", ja que han passat més de tres anys des que el vaixell va arribar al port de València el 17 de juliol de 2018.

D'aquesta manera, amb l'aplicació d'aquest decret es podria regularitzar administrativament la seua situació, tant de residència, com de treball, i fins i tot d'atenció social "a través de la figura de protecció per raons humanitàries en persones desplaçades".

Aquesta solució és una proposta treballada juntament amb la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i treballada amb l'Associació de Supervivents de l'Aquarius.

Grup de treball per a coordinar les oficines Pangea amb les d'Estrangeria

D'altra banda, durant la reunió han acordat la constitució, a partir del pròxim dilluns, d'"un grup de treball estable per a tractar aquest i altres temes relacionats amb la situació de persones migrants en la Comunitat Valenciana".

D'aquesta manera, es coordinarà de "manera quotidiana" els treballs de les xarxes d'atenció de la Generalitat, tant les oficines Pangea com les oficines provincials que es posaran en marxa pròximament, amb les oficines d'estrangeria dependents de l'Estat.

També et pot interessar

stats