Tres anys després de l'arribada de l'Aquarius, les persones migrants continuen sense papers

Els supervivents denuncien que no tenen el suport de cap ONG ni de l’administració

Aquest dijous es compleixen tres anys de l'arribada de l'Aquarius al port de València / À Punt NTC

Aquest dijous es compleixen tres anys de l'arribada de l'Aquarius al port de València. L’operatiu d'emergència Esperança del Mediterrani va aconseguir que en només sis dies 2.300 persones d'institucions públiques, ONG, voluntaris i entitats privades es coordinaren per a acollir les 629 persones migrants rescatades, la majoria procedents del Sudan i de Nigèria. 

L'Aquarius es va convertir llavors en un símbol de solidaritat i refugi, però tres anys després les persones que hi viatjaven a bord denuncien que encara no s’ha regularitzat la seua situació. Asseguren que segueixen sense papers i que se senten soles, que no tenen el suport de cap ONG ni de l’administració.  

El president de l'associació Aquarius Supervivents 2018, Moses Von Kallon, ha incidit que no tenen dret a fer “coses dignes”. "Demanem al govern d'Espanya i al de la Comunitat Valenciana que ens òbriguen les portes, que no ens obliden i demanem la regularització dels que van arribar en l’Aquarius", ha insistit.

El pròxim diumenge se celebra el Dia Internacional de les Persones Refugiades i les persones migrants de l’Aquarius es concentraran al migdia en la plaça de Patraix, amb el suport de moltes organitzacions, per a reivindicar aquesta regularització.

El còmic Per què Espanya? il·lustra la seua vida a Espanya

Amb motiu d’aquestes efemèrides un capítol del còmic Per què Espanya?, de  Carlos Valles, relata la seua vida des que van posar un peu en el port de València. L'autor del còmic ha explicat que quan va conéixer els xics que havien arribat en el vaixell durant un taller, va sentir que havia de fer alguna cosa per a “sensibilitzar la societat amb aquesta problema".

"Conte les coses bones que els han passat però també totes les dolentes, les barreres que s'han trobat amb la targeta roja o la sol·licitud d'asil", ha detallat i ha ressaltat que ha volgut "posar-los veu i acostar a la societat les seues històries des d'una perspectiva més personal".

Combatre els discursos d'odi entre la joventut

El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) i l'associació Aquarius Supervivents han signat un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'impulsar activitats educatives i de sensibilització per a combatre els discursos d'odi entre les persones joves.

L'acord, que tindrà una duració d'un any, pretén difondre el respecte a la diversitat multicultural entre la joventut, promocionar l'associacionisme com a eina de participació social i oferir els instruments necessaris per a combatre el racisme.

Conveni de col·laboració entre el CVJ i l'Associació Supervivents Aquarius
Conveni de col·laboració entre el CVJ i l'Associació Supervivents Aquarius / CVJ

També et pot interessar

stats