"Ens ofeguem quan lluitem contra la mar, cal reservar l'energia"

Repassem els consells per a endinsar-se en la mar en un mes de juny dramàtic en què en la primera quinzena han mort ofegades més persones en aigües valencianes que durant tot el mateix mes de l'any anterior

Cinc consells per a evitar ofegaments este estiu
Cinc consells per a evitar ofegaments este estiu / Marta Galindo (À Punt NTC)

L'inici de l'estiu està demostrant un any més que cal respectar l'aigua, i és que tan sols en la primera quinzena del mes de juny ja hi ha comptabilitzades catorze víctimes mortals en aigües valencianes. D'estes, tretze han mort en platges, mentre que un menor va morir este dijous en el riu Xúquer al seu pas per Alzira.

"Cal destacar que els ofegats són en gran part persones estrangeres, que no coneixen tant la mar com la gent local", destaca Miquel Ángel Ñíguez, coordinador de les platges del Campello (Alacantí). "A la mar Mediterrània tenim molts corrents, especialment quan bufa el llevant i el llebeig, a partir del migdia".

És en este context en què pren especial importància la figura dels socorristes, que ens donen una sèrie de consells per a intentar previndre els ofegaments.

El primer d'ells és fixar-se en el color de la bandera, verda, groga o roja, així com, en cas de dubte consultar els serveis de socorrisme com està la mar o per on ens podem endinsar amb major seguretat.

Si estem dins de la mar i ens veiem arrossegats per un corrent és fonamental "deixar-nos emportar per la mar". "Ens ofeguem quan lluitem contra la mar, cal reservar l'energia per a poder nadar o flotar", explica Núñez. A continuació intentarem nadar cap a un costat, paral·lelament a la costa, per a intentar eixir del corrent i tornar amb seguretat a la vora.

També és important atendre les circumstàncies mèdiques i patològiques de cada persona, ja que de vegades poden esdevindre un perill quan anem a la platja o altres entorns aquàtics. "Ens trobem amb gent a qui el metge li ha dit que no pot vindre i es claven ací, on fa molta calor, que sumat al contacte amb l'aigua o la ingesta de begudes alcohòliques pot baixar la tensió i causar forts colps de calor", apunta Ñíguez.

Sí, amb tot, ens trobem en una situació d'ofegament primària, haurem de cridar l'atenció dels socorristes utilitzant la comunicació verbal i senyals amb els braços. Però si estem una fase més avançada d'ofegament, de lluita, s'ha d'utilitzar la comunicació no verbal, agitant els braços. "És el símbol internacional d'ofegament, ací i en tot el món", recorda Ñíguez.

I què fem en cas de presenciar un ofegament? "No haurem de llançar-nos a l'aigua, sinó avisar als socorristes i a l'112 perquè acudisquen al rescat". De fet, la setmana passada a Guardamar del Segura es van produir dos ofegaments precisament perquè dos homes es van llançar a la mar al rescat d'unes persones que estaven ofegant-se, i que finalment van sobreviure.

Uns consells que cal tindre en compte sempre que visitem un entorn aquàtic perquè, encara que l'objectiu siga gaudir i relaxar-nos, hem d'anar amb cura i no cometre cap imprudència que ens pose en perill a nosaltres o a la resta.

També et pot interessar

stats