Nutricionistes alerten d’un augment dels casos d'obesitat i sobrepés en consulta

El col·legi professional de la Comunitat Valenciana constata que la xicalla i la joventut encara és la franja de població que pitjor menja

Imatge d'arxiu de dues persones amb obesitat
Imatge d'arxiu de dos persones amb obesitat / Europa Press

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (Codinucova) alerta d'un augment dels casos d'obesitat i sobrepés entre els pacients que acudeixen a consulta. "Nou de cada deu valencians i valencianes que sol·liciten cita per primera vegada ho fa per problemes d'excés de massa grassa", ha explicat el president de l'entitat, Luis Cabañas.

Estes dades s'han donat a conéixer amb motiu del Dia de la Nutrició, i s'extrauen de la tercera edició de l'informe “Com mengem a la Comunitat Valenciana?". L'estudi fet pels professionals de la nutrició analitza els principals hàbits d'alimentació i les mancances en la dieta al nostre territori, segons la franja d'edat.

L'excés de pes encara representa un dels principals problemes de salut pública a la Comunitat Valenciana. De fet, la meitat de les persones adultes el pateixen, segons la darrera enquesta de salut de la Conselleria de Sanitat. En el cas de la població de cinc a catorze anys, les dades de l'estudi Enpiv del Codinucova demostren que el 23% dels menors valencians tenen excés de pes.

“Esta tendència a l'alça que hem detectat en consulta és una realitat cada vegada més visible. El sobrepés i l'obesitat afecten majors i xicotets, per la qual cosa es converteix en un problema del present i del futur. Un xiquet amb problemes d'excés de pes hui és un adult amb una patologia el dia de demà”, explica Cabañas.

Encara que el perfil majoritari dels pacients que acudeix a consultes de nutrició són dones, els i les dietistes-nutricionistes han detectat un augment significatiu d'homes que hi acudeixen, en la majoria dels casos, per a millorar l'alimentació relacionada amb la pràctica esportiva.

Falta de temps per a cuinar

Tal com ocorria fa dos anys, la xicalla i el jovent continuen sent la franja de població amb una pitjor alimentació. Tal com explica María Alonso, membre del departament de Projectes, “açò ocorre principalment per la falta de temps per a cuinar i planificar els menús en les famílies, la qual cosa deriva en una pitjor qualitat i diversitat d'aliments".

Les dades aportades pel Codinucova demostren que els menjars menys saludables entre els menors de díhuit anys són el desdejuni i el berenar. La raó és l'alta quantitat de sucre, sal o greixos de mala qualitat en els productes consumits. "Ens trobem que els més xicotets de la casa han superat la ingesta de sucre recomanada per a un dia només amb el desdejuni”, adverteix Alonso.

Quant als aliments o productes més consumits, en l'etapa infantojuvenil, augmenta la presència de brioixeria i ultraprocessats en la dieta, i continua havent-hi importants mancances en el consum de fruita, verdures i hortalisses, llegums i peix. En definitiva, “una suma de situacions que col·loquen els més xicotets com els que pitjor s'alimenten”, indica esta nutricionista.

També et pot interessar

stats