Arriba a Espanya Wegovy, el nou medicament per a aprimar-se

Fa falta recepta mèdica per a comprar-lo, no entra en la Seguretat Social i el preu varia segons la dosi

Capses de Wegovy, en una imatge d'arxiu
Capses de Wegovy, en una imatge d'arxiu / Reuters

Wegovy, el nou medicament desenvolupat per a la pèrdua i control del pes, es ven des d'este dijous en les farmàcies espanyoles. L'anunci el va fer fa a penes una setmana l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), precisament amb l'objectiu de pal·liar els problemes de subministrament que estaven donant-se amb fàrmacs anàlegs. El desabastiment més greu ocorria amb l'Ozempic, molt popular als Estats Units i utilitzat principalment per a tractar la diabetis. Però en els últims mesos l'escassesa a les farmàcies s'ha fet sistemàtica perquè moltes persones l'empren també per a aprimar-se. Els apotecaris han alertat que esta situació està generant moltes complicacions a pacients que sí que necessiten l'Ozempic per prescripció mèdica, una advertència que també va fer el president del Col·legi de Farmacèutics de València, Jaime Giner, en Les notícies del matí a la ràdio d'À Punt.

Encara que són medicaments amb la mateixa composició, a diferència de l'Ozempic, Wegovy sí que està dirigit específicament a persones que necessiten perdre pes. De tota manera, a pesar que les farmàcies ja tenen llum verda de les autoritats espanyoles per a dispensar-lo, accedir al nou fàrmac no serà fàcil de moment. Requereix recepta mèdica i no el finança la Seguretat Social, per la qual cosa s'haurà de pagar de la butxaca i no és precisament barat. El preu oscil·la entre els 179 euros i els 292 per caixa mensual, depenent de la dosi prescrita. "És car, però si considerem el perill de patir obesitat i el risc que comporten les malalties cardiovasculars que du associades, aleshores el benefici del medicament està clar" apunta el farmacèutic Vicente Brull en declaracions este dijous a Les notícies del matí. Al seu establiment, ha confirmat, hi ha disponibilitat immediata ara mateix per a totes aquelles persones que acudisquen a adquirir-lo amb recepta mèdica.

Qui pot prendre Wegovy

Desenvolupat per la danesa Pharma Novo Nordisk, Wegovy és un medicament pertanyent a la família d'anàlegs de GLP-1, que conté un principi actiu anomenat semaglutida que serveix per a un control glucèmic en els adults. Segons la fitxa tècnica està indicat "com a complement a una dieta baixa en calories i a un augment de l'activitat física per al control del pes". El poden prendre persones majors de 12 anys amb problemes de sobrepés i un índex de massa corporal superior a 30. Es permet també la ingesta en altres tipus de pacients, sempre que tinga trastorns relacionats amb el pes o altres patologies associades com ara hipertensió, problemes d'apnea o cardiovasculars.

Veus expertes insisteixen que, encara que permet rebaixar fins a un 10% del pes en poques setmanes, no és un medicament miraculós i sempre ha d'anar acompanyat de dieta, bona hidratació, exercici i un control mèdic per l'endocrí o l'especialista pertinent. "De res val fer l'esforç econòmic de gastar-se els diners en un tractament que, encara que és molt efectiu i funciona, deu anar associat a un estil de vida saludable perquè el pes que es perd no es torne a guanyar", adverteix el farmacèutic Vicente Brull.

Es vendrà en les farmàcies amb cinc presentacions diferents: 0,25 mil·ligrams, 0,5 mil·ligrams, 1 mil·ligram, 1,7 mil·ligrams i 2,4 mil·ligrams. Totes són plomes precarregades que el pacient ha d'injectar-se per via subcutània "una vegada a la setmana a qualsevol hora del dia, amb aliments o sense", d'acord amb les pautes del prospecte. La dosi s'ha d'anar augmentant progressivament cada setmana, fins que a partir de la setzena s'arriba a la de manteniment, de 2,4 mil·ligrams.

Precaucions d'ús

Cal tindre en compte que el Wegovy està contraindicat per a pacients que siguen al·lèrgics a algun dels seus components, que es poden consultar en el prospecte. Tampoc es recomana usar-lo al mateix temps que altres productes per a aprimar-se, si es pateix diabetis tipus 1, si es tenen les funcions dels renyons o fetge greument reduïdes o insuficiència cardíaca greu, perquè són col·lectius en què no s'ha investigat la seguretat i eficàcia del medicament.

Com tots els fàrmacs, este també ha registrat alguns efectes adversos identificats en els assajos clínics. La llista completa s'arreplega en el prospecte, però els més freqüents que es destaquen són cefalàlgia, vòmits, diarrea, estrenyiment, fatiga o dolor abdominal. Així mateix, s'han notificat altres reaccions freqüents, com complicacions oculars per a pacients amb diabetis tipus 2, gastritis, marejos o pèrdua de cabell. N'hi ha d'altres poc freqüents com ara la inflamació del pàncrees, hipotensió o augment de la freqüència cardíaca, i els efectes rars són reaccions al·lèrgiques greus amb risc de mort i angioedemes, que són infladures semblants a la urticària però per davall de la pell.

També et pot interessar

stats