Nules recupera els refugis antiaeris de la Guerra Civil

Amb un recorregut de seixanta metres, podien resguardar-se vora 200 persones

Imatges d'arxiu del refugi antiaeri de Nules
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'octubre 2023 - 15:54 Actualitzat: 23 d'octubre 2023 - 16:33

Nules (Plana Baixa) és coneguda com la Gernika del Mediterrani per la devastació que va patir amb els bombardejos de la Guerra Civil. El veïnat es protegia als refugis antiaeris del municipi, que s’han començat a rehabilitar perquè es puguen visitar. Teresa, una xiqueta durant la contesa, conta ara en À Punt Notícies com eren aquests refugis.

“Quan sonava la sirena, la meua àvia i jo anàvem corrent al refugi”, assegura Teresa, que recorda com la gent s’espentava per a resguardar-se entre passadissos dels esclats i els efectes de les bombes sobre Nules durant les ofensives de la Guerra Civil. La destrucció va deixar una estampa comparable amb l’episodi més recordat al País Basc. 

La llavors xiqueta, ara anciana de 93 anys, veu hui com aquest municipi de la Plana Baixa recupera un lloc inexplorat per a molts nulers. Segons detalla l’arqueòleg José Albelda, aquest espai té un recorregut “sinuós” de vora seixanta metres, que a sis de profunditat podia resguardar al voltant de 200 persones. A l'interior encara hi ha intactes els coberts o les cafeteres que usaven. 

El regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre, ha afirmat que quan estiga restaurat se sumarà a l’oferta turística del municipi dels vestigis bèl·lics. Recuperar les restes d'un tràgic passat per a conscienciar sobre les conseqüències dels conflictes bèl·lics.

També et pot interessar

stats