Nou de cada deu pacients ingressats en les UCI per Covid no tenia la vacunació completa

El 81,4% dels hospitalitzats en planta per coronavirus tampoc havia rebut la totalitat de les pautes

Personal sanitari de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla de Santander en una de les UCI-Covid de l'hospital càntabre. / Pedro Puente Hoyos  (Efe)
Un sanitari atén un pacient ingressat en la unitat de crítics, en una imatge d'arxiu
02 d'agost 2021 - 13:49

Nou de cada deu pacients ingressats en les unitats de cures intensives (UCI) valencianes no tenia la pauta completa de vacunació contra la Covid. Així ho assenyala la Conselleria de Sanitat Universal basant-se en les dades dels pacients hospitalitzats durant la setmana del 19 al 25 juliol a causa del coronavirus. Només cinc persones del total d’usuaris d’aquestes unitats de crítics, tenia la pauta completa de vacunació.

Des del departament d’Ana Barceló asseguren que 58 persones que van ingressar en les UCI durant eixe període, el 92,1%, no tenia la pauta de vacunació completa.

I aclareixen que el 7,9% sí que havia rebut la vacunació completa. En aquest sentit, la consellera de Sanitat Universal ha afirmat que “les xifres són eloqüents i demostren una vegada més que la vacunació és el principal actiu que tenim contra la infecció per coronavirus.

Quant als pacients ingressats en planta a causa de la malaltia de coronavirus, el percentatge de persones que no ha rebut la vacunació completa és també molt superior a la de vacunats amb la pauta completa i evidència l’efectivitat de la protecció que confereix la vacuna. Huit de cada deu, el 81,4% de les persones hospitalitzades en planta per coronavirus, no tenia completa la vacunació contra la infecció.

Ara bé, des de Sanitat Universal assenyalen que cal tindre en compte que l'ingrés hospitalari en planta no sempre obeeix a la gravetat de la infecció respiratòria, hi ha ocasions en què té un caire preventiu subjecte a criteri mèdic i els facultatius advoquen per l’ingrés per a evitar possibles complicacions.

“Les vacunes –ha afegit Barceló– funcionen i redueixen clarament el risc d'hospitalització greu i mort per Covid”. La consellera de Sanitat Universal ha apel·lat a continuar acudint als punts de vacunació “per a continuar alçant una barrera col·lectiva que dificulte la transmissió del virus i protegisca el conjunt de la societat, que és la nostra màxima. Cada dia que mantenim i incrementem la vacunació, la barrera es fa més alta”, ha conclòs la titular de Sanitat.

Barceló, coincidint amb l’exposició d’aquestes dades d’hospitalitzats, ha fet una crida a la prudència: “Queden persones pendents de rebre la primera o la segona dosi, i si les que estan vacunades prescindeixen de la mascareta, no guarden la distància de seguretat o relaxen la higiene de mans o la ventilació, pot incrementar-se la transmissió i els quadres greus de Covid", advertia.

També et pot interessar

stats