El personal sanitari esclata en les xarxes: “La Covid ja no existeix de cara a la societat”

Any i mig després de l’inici de la pandèmia, els professionals sanitaris mostren el seu esgotament i alerten la població de la relaxació de les mesures sanitàries

Els sanitaris Alejandro Cano, María Ramírez i Jorge Prieto
Els sanitaris Alejandro Cano, María Ramírez i Jorge Prieto / À Punt NTC

“No imagines com de dur es ofegar-se, obrir la boca i que no t’entre l’aire, que la fatiga t’impedisca alçar-te fins i tot per a anar al bany, que la febra et menge l’ànima les 24 hores al dia (...) que et falle el cor i sentir que mors en un minut.” 

Alejandro Cano és un sanitari de Santa Cruz de Tenerife. Fart de veure en els mitjans de comunicació imatges de botellots, on no és manté la distància de seguretat i no s’usa la mascareta, ha llançat un avís contra els més joves en un contundent missatge en el seu perfil personal de Facebook. Així comença la seua advertència, dirigida als joves: “Tu continua de festa en festa (...). Ací t’esperem, o el que es pitjor i més probable: ací esperarem els teus fills, el teu pare, la teua mare, els teus avis. Els teus éssers estimats pagaran per la teua innocència”. 

Cano recorda que no sols els majors pateixen els efectes de la Covid, unes seqüeles que es poden estendre durant mesos, com un dolor intens de cap, la caiguda del pel o la reducció de la capacitat pulmonar. “Potser és dur relatar les conseqüències, però més dur és viure-les o que algú les haja de viure per tu, per la falta de sentit comú o la falta de sensibilitat envers les persones més vulnerables”, sentencia el jove sanitari. 

L’infermer del Wanda: “Costera avall i sense frens”

Jorge Prieto, més conegut com l’infermer del Wanda, es va fer famós en les xarxes per la seua enginyosa manera d’avisar del procés de vacunació a les persones que anaven a rebre la primera dosi en el centre de vacunació situat a l’estadi de futbol madrileny. Ara, és també a través de les xarxes socials on ha volgut mostrar el seu descontentament per l’evolució de la cinquena onada a Espanya, que ha tingut com a protagonistes els més joves. 

L’infermer explica que en un torn en què va fer proves d’antígens, el 80% dels testats va donar positiu en coronavirus, “una situació insostenible”. Prieto denuncia que la Covid ja no existeix de cara a la societat: “Açò de la pandèmia ja ha passat. Com que ja no mor ningú…”, assegura. 

“Llàstima, pena i ràbia és el que sent quan escolte i llig comentaris criticant els sanitaris mentre nosaltres continuem posant en perill la nostra seguretat”, denuncia Prieto. 

María Ramírez: "Som invisibles i seguim menyspreats"

L’estiu passat, la infermera valenciana María Ramírez advertia que tornar a passar una onada com la de l’inici de la pandèmia, al març de 2020, podia deixar molt tocat psicològicament el personal sanitari. Ara, quatre onades després, denuncia que l’atenció primària “continua sent invisible” i que sembla que això no importa. “Som invisibles i seguim menyspreats”, diu la professional sanitària. 

En un tuit més recent, María publicava una imatge que no necessita comentaris. Una gran taca de suor en la seua casaca mostra en quines condicions treballen els sanitaris, amb equips de protecció individual durant els mesos d’estiu. “Encara hi ha gent que es burla de mi quan dic que estic esgotada”, acaba dient. 

També et pot interessar

stats