Sanitaris i sanitàries valencianes en les xarxes socials, qui són?

Durant la pandèmia han traspassat les quatre parets de les consultes per a fer de contrapés i vacuna contra la desinformació

Sanitaris i sanitàries en les xarxes socials / À Punt NTC

Molts es refereixen a elles i ells com influencers, encara que aquesta etiqueta no els acaba de convéncer i prefereixen altres paraules més serioses, com ara ciència, divulgació, educació, medicina o salut. Els sanitaris i sanitàries ja ens acompanyaven abans de la Covid-19, però amb la pandèmia s’han fet imprescindibles per a lluitar no només contra el coronavirus, sinó també contra la desinformació. Les seues ferramentes per combatre-la són digitals –blogs, xarxes socials i webs- i el seu llenguatge clar, visual i pròxim.

Et convidem a conéixer alguns dels professionals valencians que en temps de pandèmia ens han tranquil·litzat i instruït amb el seu missatge basat en l’evidència científica.  

Pau Matalap

Pau Sánchez és infermer a la Unitat de Crítics de l’Hospital Provincial de Castelló i, en el seu temps lliure, també fa divulgació sobre salut i tecnologia en el seu blog Enfermeria Tecnológica. Aquest almenarenc de naixement també té perfil en Twitter des de l’any 2011, on es defineix com infermera mascle i amant de l’esport i de les cures intensives. En el seu canal de YouTube, amb quasi 4.500 subscripcions i més de 350.000 visualitzacions, combina a la perfecció informació i humor i el resultat són vídeos com aquest.

Per a ell, és fonamental, i més en pandèmia, que els professionals sanitaris estiguin presents a les xarxes socials i a Internet en general, ja que es on la gent acudim a buscar informació quan tenim dubtes i on també es més fàcil que proliferen les notícies falses. “Les xarxes fan possible que el teu missatge arribe de forma gratuïta a vora 25 milions de persones”, assegura Pau a À Punt Notícies.

Uciero

Isidro Manrique és company de Pablo Sánchez no només al món virtual, sinó també al terrenal -els dos treballen a la Unitat de Crítics de l’Hospital Provincial de Castelló-. Aquest infermer especialitzat en cures intensives és qui pilota el perfil de Twitter @uciero i el blog El enfermero del pendiente, des d’on divulga tècniques, protocols i manuals d'infermeria en unitats de vigilància intensiva de manera visual i molt pràctica. Perquè com diu el seu mantra, “si no ho entén ma ‘uela’, es que no està ben explicat”.

Lovenursingmery

María Ramírez, infermera d’atenció primària i amant del running, va començar a publicar a les xarxes socials motivada per la necessitat de resoldre dubtes relacionats amb la salut més enllà de les quatre parets de la seua consulta i així poder arribar a més gent.

Per a Ramírez, com per als altres, la clau és fer servir un llenguatge senzill i visual. “Es tracta de comunicar amb un cop d’ull allò que vull explicar”, apunta María sobre les seues infografies, les quals no només ajuden a orientar pacients, sinó també altres companyes i companys de professió. La prova està en els missatges d’agraïment que va rebre María de col·legues infermeres per les seues publicacions didàctiques sobre les vacunes Covid-19.

Dra. Elena Casado Pineda

Aquesta anestesiòloga de la ciutat de València compta amb més de 30.000 seguidors al seu perfil de Twitter, des d’on divulga contingut relacionat amb la seua branca sanitària, però també informació sobre la Covid-19. A més, té canal de YouTube i compte en TikTok, on publica vídeos en clau d’humor sobre anestesia i medicina general.  

 

També et pot interessar

stats