Els municipis tenen un mes per a detallar danys per l'incendi de Vilanova de Viver

El ple del Consell aprova la creació d'una oficina única  i posa en marxa d'un pla integral per a la reactivació de les zones afectades pel foc

Una imatge del barranc de la Pudia
Una imatge del barranc de la Pudia / À Punt NTC

El ple del Consell ha acordat aquest divendres obrir un termini de trenta dies perquè els municipis afectats per l'incendi forestal de Vilanova de Viver (Alt Millars) puguen presentar les estimacions de danys. El foc, un dels més devastadors i voraços dels últims anys, va arrasar vora 4.700 hectàrees de terreny en els quasi vint dies que va estar actiu.

El govern valencià també ha aprovat escometre les actuacions necessàries per a pal·liar els efectes d'aquesta catàstrofe ambiental, com ara la creació d'una oficina única postemergència o la posada en marxa d'un pla integral per a la reactivació. Ho ha anunciat la vicepresidenta i portaveu, Aitana Mas, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que aquest divendres s'ha reunit a Montanejos. És un dels municipis afectats pel devastador incendi, que es va estendre pels municipis de la Font de la Reina, Montant, la Pobla d'Arenós i Vilanova de Viver. "El 23 març es va originar un incendi a Vilanova de Viver que va exigir un gran esforç d'extinció per a contindre la superfície afectada i defensar vides humanes, habitatges i infraestructures. Però, desgraciadament, diversos municipis han patit conseqüències considerables, a més d'impacte mediambiental, en les infraestructures, els cultius i altres instal·lacions productives", ha destacat Mas.

Ara s'estableix un termini de trenta dies, comptats des de l'endemà de la publicació de l'acord en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), perquè els ajuntaments de les poblacions afectades puguen presentar les estimacions de danys d'infraestructures i béns públics, d'instal·lacions i infraestructures agràries o d'altres sectors econòmics diferents dels forestals.

També podran presentar els danys que hagen patit béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques que no estigueren coberts pel sistema d'assegurances, a més de les despeses extraordinàries i urgents que s'hagen hagut d'efectuar a conseqüència de l'incendi forestal, incloent-hi la documentació corresponent.

Oficina única postemergència

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha acordat així mateix la creació d'aquest organisme específic per a donar una resposta integral a la població afectada. Segons ha explicat Aitana Mas, l'oficina permetrà als municipis del perímetre del foc tramitar les sol·licituds d'ajudes de les diferents administracions.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la Conselleria d'Agricultura duran a terme totes les actuacions necessàries mitjançant l'encàrrec a mitjans propis i iniciaran el procediment administratiu per a la dotació de personal funcionarial per acumulació de tasques.

L'objectiu de totes aquestes accions és que puguen tornar a la normalitat al més prompte possible totes les zones que es van veure afectades pel foc.

Les sol·licituds presentades per part de les corporacions locals seran avaluades per l'oficina única postemergència, que serà l'encarregada de fer una estimació econòmica. Aquest informe s'elevarà a la comissió interdepartamental per a l'aprovació posterior per part del Consell.

A més, l'execució de les mesures que corresponguen podrà dur-se a terme a través del procediment d'inversió directa o pel procediment de concessió directa.

Pla integral per a la reactivació

D'altra banda, el Consell elaborarà, en coordinació amb les institucions i els agents locals de les àrees afectades, un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades, colpejades també pels efectes de la despoblació. Aquest projecte preveurà ajudes directes als municipis, línies financeres bonificades o plans extraordinaris d'ocupació. Així mateix, desplegarà accions per a la reparació de danys causats pels incendis i per a la fase de restauració forestal i mediambiental dels municipis incendiats.

També et pot interessar

stats