La Fiscalia investiga l'incendi que ha cremat 4.700 hectàrees a l'Alt Millars

Les perquisicions inicials de la Guàrdia Civil apunten a una negligència durant els treballs de neteja forestal com a causa més probable del foc

Vista panoràmica de Montant, un dels municipis afectats per l'incendi forestal
Vista panoràmica de Montant, un dels municipis afectats per l'incendi forestal / Manuel Bruque (Efe)

La Fiscalia Provincial de Castelló ha obert diligències d'investigació penal per l'incendi declarat el passat 23 de març al terme municipal de Vilanova de Viver i que ha devastat vora 4.700 hectàrees de massa forestal amb gran valor ecològic a la comarca de l'Alt Millars i Terol. El foc, el primer gran de la temporada, va obligar a desallotjar vora 1.600 persones i ha comportat una intensa lluita contra les flames que encara es manté i en què han participat més de 700 mitjans terrestres i una vintena d'aeris de la Comunitat Valenciana i d'altres punts del territori espanyol. Divendres passat es va donar per controlat, després de nou dies molt actiu en un perímetre lineal de 55 quilòmetres. 

Les diligències del ministeri públic s'han traslladat al jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Sogorb, segons ha confirmat l'organisme mateix i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). En aquests moments, les autoritats judicials estan a l'espera que el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil remeta l'ampliació de l'atestat que ha motivat la investigació.

En els primers dies de perquisicions per a esclarir les causes de l'incendi, l'institut armat ja va citar a declarar quatre operaris que feien treballs de manteniment al lloc on s'originaren les flames, segons va explicar el passat 25 de març la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

Així, la hipòtesi d'una actuació negligent durant les tasques de neteja a Vilanova de Viver és la que més força ha cobrat en la fase inicial de la investigació policial. Se sospita que el foc va sorgir a causa d’una espurna que va saltar d’una màquina desbrossadora. No obstant això, el jutjat no ha realitzat encara cap citació ni ha imputat ningú en el marc d'aquesta causa, que està oberta oficialment per un delicte d'incendi forestal.

També et pot interessar

stats