Móner (Avacu): "El pla de resposta del govern pot quedar-se curt si la guerra continua"

L'Associació Valenciana de Consumidors considera que mesures com la bonificació de la gasolina serviran de poc si continua augmentant el preu

El president d'Avacu, Fernando Móner, a 'Les notícies del matí'
El president d'Avacu, Fernando Móner, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'Associació Valenciana de Consumidors considera que el pla de resposta del govern a la crisi és un primer pas que pot quedar-se "curt" si la guerra continua. "És una primera mesura, però dependrà del temps que dure la guerra a Ucraïna", ha dit el president d'Avacu, Fernando Móner, a Les notícies del matí.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el Pla de Resposta a l'Impacte de la Guerra d'Ucraïna, que inclou la bonificació amb un mínim de vint cèntims el litre de combustible a tota la ciutadania, no només als transportistes.

Pel que fa a la bonificació en cada litre de combustible, que s'aplicarà fins al 30 de juny, Móner afirma que aquestes mesures, com la bonificació de la gasolina, servirà de poc si continua pujant el preu del combustible. "Si en quinze dies tenim una pujada de quinze cèntims, la mesura pot quedar en res", afegeix.

Avacu demana transparència en els preus

És per això que des d'Avacu demanen "transparència" al govern espanyol, ja que recorden que anys arrere el preu del barril de petroli estava més alt que ara i "el litre de gasolina que pagava el consumidor era molt més econòmic".

A més, considera que una crisi com l'actual el litre de combustible "no pot tindre una pressió fiscal tan forta, superior al 50%".

Tots els consumidors han comprovat ja com la factura de la llum ha pujat de manera substancial en aquests últims mesos amb rècords històrics. Per a frenar aquesta escalada, el govern ha aconseguit que la UE autoritze desvincular el preu del gas del de l'electricitat.

La llum, un 400% més cara que fa un any

Per a Móner, "no tenia sentit vincular el gas amb la factura energètica", ja que és molt poca l'energia que ve del gas, però es pagava per la més cara".

No obstant això, recorda que encara que la factura baixe de 240 €/MWh a 180, "continua sent un 400% per cent del que fa un any". Avacu reclama que el preu de la llum siga torne a 40 €/MWh.

També et pot interessar

stats