El preu dels carburants continua imparable: la gasolina i el gasoil baten rècords a pesar de la caiguda del petroli

Hui dia, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasoil costa 41 euros més que el 2021

Evolució del preu dels carburants en l'últim any
Evolució del preu dels carburants l'últim any / À Punt NTC

La gasolina i el gasoil han tornat a superar els seus màxims històrics després de disparar-se el preu en l'última setmana un 10% i un 15%, respectivament, malgrat la caiguda del cost del petroli per l'avanç en les negociacions entre Ucraïna i Rússia.

Segons dades publicades aquest dijous en el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles, la gasolina es ven a Espanya a una mitjana d’1,84 euros el litre, mentre que el gasoil es ven a 1,81 euros.

Després d'aquesta nova pujada, l'onzena consecutiva per als dos carburants, la gasolina se situa ja un 21,1% per damunt del seu preu rècord, que va estar vigent més de nou anys fins que es va superar al final de gener, mentre que el gasoil marca un preu un 25,7% superior al seu anterior màxim, també del 2012.

Darrere de l'escalada que pateixen els carburants des que va començar l'any es troba principalment l'encariment del petroli, una matèria primera que s'està veient afectada després de l'embargament imposat pels EUA i el Regne Unit sobre les importacions de cru rus, decisió que la Unió Europea encara no ha secundat. No obstant això, l'aparent avanç en les negociacions entre Ucraïna i Rússia ha rebaixat el preu del cru Brent en els últims dies.

Omplir un depòsit de gasoil, 41 euros més car que el 2021

Amb aquests preus, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment més de 101 euros, mentre que amb gasoil frega els 100 euros, la qual cosa suposa pagar prop de 36 euros més que al principi del 2021 si s'utilitza gasolina, i 41 euros més si es tria gasoil.

En aquest sentit, l'escalada de tots dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina haja augmentat un 56% des de gener del 2021, davant del 70% que s'ha encarit el gasoil.

A pesar d'encadenar una nova pujada, el preu dels dos carburants a Espanya es manté per davall de la mitjana europea, que segons l'estadística de la UE se situa en 2,021 euros el litre per a la gasolina, i 2,027 euros per al gasoil.

També et pot interessar

stats