Es redoblen els atacs a civils a pesar del diàleg entre Rússia i Ucraïna

Moscou assegura que la informació sobre el pla de pau filtrat pel Financial Times és "incorrecta" i estén l'ofensiva cap al nord i l'oest del país

Efectius d'emergències evacuen una dona d'un edifici residencial danyat per un atac aeri a Kíiv
Efectius d'emergències evacuen una dona d'un edifici residencial fet malbé per un atac aeri a Kíiv / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de març 2022 - 10:17 Actualitzat: 17 de març 2022 - 13:06

La xicoteta porta d'esperança que s'ha obert per a un acord de pau a Ucraïna amb els avanços confirmats per les delegacions negociadores de Kíiv i Moscou no arriben al front bèl·lic. Aquest dimecres la perspectiva d'un acord per a un alto el foc semblava estar un poc més prop, però paral·lelament els atacs contra la població civil s'han fet més cruels en les últimes hores.

En el 22é dia de guerra, l'exèrcit rus continua l'avanç pel país veí i ha estés l'ofensiva cap al nord i l'oest. Més de tres setmanes després des que el president rus, Vladímir Putin, ordenara envair Ucraïna, les tropes del Kremlin se centren al front sud, especialment a les ciutats de Mariúpol i Zaporíjia. Els atacs no cessen malgrat les negociacions en marxa amb el govern comandat per Volodímir Zelenski i deixen un rastre de víctimes civils. 

Aquest dijous el Kremlin ha qualificat d'"incorrecta" en general la informació del pla de pau de quinze punts que estudiaven Rússia i Ucraïna per a un cessament d'hostilitats, la retirada de les tropes i un estatus de neutralitat de Kíiv respecte a l'OTAN. El portaveu, Dmitri Peskov, ha assenyalat que el document, avançat la vespra pel diari britànic Financial Times, "conté una gran quantitat de recopilacions" sobre els temes que estaven damunt de la taula, però arreplegades "incorrectament". "Hi ha elements correctes, però en general això no és cert", ha dit Peskov, que ha incidit que les negociacions entre les dues parts continuen en marxa.

Mentrestant, milers de persones han mort ja des que va esclatar la guerra a Ucraïna i més de tres milions han fugit cap a països veïns, segons l'últim balanç de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, Acnur.

Ciutats ucraïneses que concentren els últims atacs de l'exèrcit rus
Ciutats ucraïneses que concentren els últims atacs de l'exèrcit rus / À Punt NTC

A Kíiv, almenys una persona ha mort durant la matinada i tres més hi han patit ferides per diversos fragments d'un míssil rus abatut per les forces ucraïneses, que ha caigut sobre un bloc d'apartaments. I més a l'est del país, a l'autoproclamada república de Lugansk, hi ha hagut dues víctimes mortals més i cinc ferides en atacs de l'exèrcit rus, segons informa aquest dijous Serhii Haidai, cap de l'administració militar de la regió. A Khàrkiv, el Servei Estatal d'Emergències ha alertat d'un atac contra una escola infantil que ha deixat l'edifici, de dues plantes, parcialment destruït. Afortunadament, sembla que no hi ha víctimes. 

Incidents que se sumen al bombardeig de dimecres d'un teatre a Mariúpol que des de fa dies servia de refugi a centenars de persones en aquesta ciutat, completament assetjada per les forces russes. Les autoritats locals asseguren que hi havia amagats més de mil residents, però les primeres informacions oficials apunten que no s'ha de lamentar cap víctima mortal. Segons el parlamentari ucraïnés Serhí Taruta, tot el món refugiat el recinte ha sobreviscut.

D'altra banda, un grup de civils que feia cua per a comprar el pa va patir un atac a Txerníhiv, al nord del país, que s'ha saldat amb deu morts. Les autoritats xifren en almenys 53 les persones que han perdut la vida en aquesta localitat per bombardejos russos només en les últimes 24 hores. Kíiv culpa d'aquestes agressions Moscou, que hi nega cap responsabilitat. 

El president ucraïnés ha demanat a la comunitat internacional que reconega a Rússia com a "estat terrorista" per l'atac al teatre de Mariúpol i ha acusat les forces aèries del Kremlin d'haver llançat "deliberadament" bombes sobre aquest enclavament. "Les Forces Aèries russes han llançat una enorme bomba sobre el teatre de Mariúpol, on s'havien refugiat els residents de la ciutat", ha afirmat Volodímir Zelenski, en un missatge difós en el seu compte en Facebook.

En les últimes hores, la disputa diplomàtica entre els Estats Units i Rússia s'ha centrat en si Putin és "un criminal de guerra", qualificatiu que ha utilitzat per primera vegada el president dels Estats Units, Joe Biden, per a referir-se al mandatari rus. Fins ara, la Casa Blanca havia evitat emprar aquest terme, que el Kremlin ha considerat "imperdonable" per a referir-se a Putin.

També et pot interessar

stats