La patronal valenciana del transport i l'associació AVE reclamen la fi de la vaga indefinida del sector

La protesta es manté convocada després de dues setmanes, però entre col·lectius hi ha un creuament de dades sobre el seguiment

Manifestació transportistes a València
Manifestació de transportistes a València / Europa Press

Diverses associacions empresarials valencianes reclamen la fi de la vaga del transport, de la qual aquest dimecres es compleixen dues setmanes. La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha valorat el nou paquet de mesures per al sector aconseguit pel Comité Nacional de Transports per Mercaderies i ha cridat a reprendre l'activitat.

Segons ha informat l'entitat, des d'aquest mateix dilluns "s'ha représ la normalitat" en el transport a la Comunitat Valenciana, però la Federació demana "determinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per a altercats puntuals que pogueren sorgir".

La FVET considera "positives" les compensacions pel fort increment del preu del combustible, que suposen, en total, una dotació de 1.125 milions d'euros, entre la bonificació mínima de 20 cèntims per litre de combustible durant els pròxims tres mesos i les ajudes econòmiques directes, que aconsegueixen els 1.250 euros per camió. A més, ha valorat el compromís sobre una futura normativa que tracte d'assegurar la utilització justa de la subcontractació i la rendibilitat en el treball del sector, així com la resta de les actuacions previstes, entre les quals destaquen les ajudes a l'abandó de la professió, la devolució mensual del gasoil professional i les línies ICO, entre altres.

D'altra banda, l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) considera que el govern espanyol "deu i deuria haver assegurat" el "dret a treballar" de tots els transportistes que ho desitgen i "ser contundent amb les accions vandàliques", i considera que la "reforma que suprimí les penes de presó per a qui coaccionara un altre per a fer una vaga, va ser un error".

La Junta Directiva d'AVE ha fet aquest dilluns una reunió on han deixat clar que Espanya no pot permetre's ni un dia més d'aturada" dels transportistes, perquè amenaça la recuperació econòmica i de l'ocupació".

"La Junta Directiva d'AVE és conscient que, si bé algunes de les reivindicacions plantejades pels transportistes han de ser ateses, sota cap concepte pot paralitzar-se un país i, menys encara, de manera violenta", ha dit AVE.

La vaga del transport de mercaderies per carretera es manté aquest dilluns a la Comunitat Valenciana sense incidents, amb nombrosos camions parats als aparcaments de polígons industrials i del port de València, on s'han establit punts d'informació.

El president de l'Associació de Transport Portuari (Asotranport), Álvaro Ortiz, ha informat que uns 2.000 camions romanen aturats des de primera hora del matí al port de València, on aquest dilluns no s'han registrat retencions de trànsit.

La vaga, tot i mantindre's convocada, ha perdut força aquest dilluns. De fet, l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha afirmat que actualment el 95% dels 207.000 autònoms del transport a Espanya ja està treballant, i la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha requerit desactivar l'aturada patronal.

També et pot interessar

stats