Els transportistes autònoms mantenen la vaga, tot i la injecció de 1.050 milions d'euros al sector

Així ho ha anunciat el president, Manuel Hernández, en acabar la reunió que han tingut aquesta vesprada amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez

El Ministeri de Transports anuncià l'acord de matinada després de quasi dotze hores de reunió
El Ministeri de Transports anuncià l'acord de matinada, després de quasi dotze hores de reunió / Europa Press

La Plataforma per a la Defensa del Transport per Carretera no desconvocarà l'aturada, que es prolonga des de fa dotze dies. Així ho ha afirmat el president, Manuel Hernández, en acabar la reunió que han tingut aquesta vesprada amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez.

Malgrat que el govern i el Comité Nacional de Transport per Carretera –òrgan en el qual no estan inclosos aquests transportistes– han aconseguit un acord la matinada de divendres que inclou un paquet de trenta mesures que suposa un "esforç" econòmic de més de 1.000 milions d'euros, les dues hores de reunió d'aquesta vesprada no han servit per a arribar a un acord amb aquesta part del sector, que afirma que demà tornarà a manifestar-se amb marxes lentes "en moltes províncies".

Segons Hérnandez, "no podia plantejar-me desconvocar la vaga davant d'aquestes circumstàncies", perquè "quan et costa menys diners estar parat, val més no arrancar". Al final de la reunió, el líder dels xicotets transportistes ha explicat que la ministra s'ha oferit a impulsar una llei que podria estar en vigor en dos o tres mesos, però la Plataforma reclama mesures transitòries durant aquest període de carència, petició que ha no sigut atesa.

Un descompte de 20 cèntims per litre de combustible

Entre les mesures del paquet acordat pel govern amb el Comité Nacional de Transport per Carretera, destaca un descompte de 20 cèntims per litre de combustible per al sector, que inclou gasoil, gasolina, gas i adBlue, dels quals l'Estat aportarà 15 cèntims i les petrolieres, un mínim de 5 cèntims per litre.

Així ho ha traslladat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, aquest divendres de matinada en una roda de premsa posterior a la reunió, que ha tingut lloc a la seu del Ministeri de Transports entre el govern i els transportistes i que va començar a les 11:30 hores de dijous.

No obstant això, els responsables de la Plataforma Nacional per la Defensa del Transport van insistir dijous que descartaven "totalment" posar fi a l'aturada independentment del resultat de la negociació, i que convocaren una manifestació enfront de la seu del ministeri del ram a Madrid per a reclamar que Sánchez els atenguera. Finalment, la ministra s'ha reunit amb ells, però no han aconseguit arribar a cap acord.

Un acord semblant al dels països de l'entorn

El document subscrit per les associacions de transportistes que formen part del comité estarà vigent fins al 30 de juny, encara que serà prorrogable "segons evolucionen els mercats", ha explicat la ministra. Segueix l'exemple dels països de l'entorn, com França, Itàlia i Portugal, que des del dia 1 d'abril aplicaran descomptes de 15 a 30 cèntims d'euro.

Així mateix, el govern posarà en marxa ajudes directes per un import de 450 milions d'euros per a empreses de transport de mercaderies i passatgers en funció de la mena de vehicle. En concret, la quantia serà de 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 euros per furgoneta i 300 euros per vehicle lleuger, que inclou taxi, VTC i ambulàncies.

D'altra banda, s'ampliarà el termini de venciment de crèdits avalats per l'ICO fins a 8-10 anys i s'ampliarà el període de carència dels crèdits avalats per l'ICO en sis mesos. També es crearà una nova línia de crèdit avalada per l'ICO amb dotze mesos de manca, ha detallat la ministra.

Entre les mesures de l'acord amb el Consell Nacional de Transports Terrestres, la ministra ha destacat que el govern duplicarà el pressupost de les ajudes d'abandó a la professió de transportista, passant de 10 a 20 milions d'euros en els pressupostos generals de l'Estat del 2022.

Raquel Sánchez també ha avançat que el seu departament treballarà en un text de projecte de llei per a aplicar "com més prompte millor" al sector del transport de mercaderies els principis recollits en la llei de la cadena alimentària amb relació als costos de producció, que es presentarà abans del 31 de juliol.

També et pot interessar

stats