El món de la ciència i del medi ambient alerten: el model de consum actual destrueix els oceans

Són tres quartes parts de la Terra, representen el 97% de l’aigua que necessitem per a viure i generen la meitat de l'oxigen que tenim per a respirar

Aquest dimecres se celebra el Dia Mundial dels Oceans / À Punt NTC

Aquest dimecres és el Dia Mundial dels Oceans i, una volta més, el món de la ciència i del medi ambient alerten: estan en estat crític. I, si els oceans estan en perill, tot el planeta ho està, perquè són tres quartes parts de la Terra i representen el 97% de l'aigua que necessitem per a viure. A més, generen la meitat de l'oxigen que tenim per a respirar.

Els oceans representen tres quartes parts de la Terra i el 97 de l'aigua que necessitem per viure
Els oceans representen tres quartes parts de la Terra i el 97 de l'aigua que necessitem per viure / À Punt NTC

Però què és el que fa que els oceans estiguen en perill? En primer lloc, per la sobreexplotació pesquera que destrossa els ecosistemes. Segons l’Organització de l’ONU per a l’alimentació i l’agricultura (FAO, per les seues sigles en anglés) el 80% de les espècies marines que menja l’espècie humana estan en perill.

El 80% de les espècies marines que menja l’espècie humana estan en perill
El 80% de les espècies marines que menja l’espècie humana estan en perill / À Punt NTC

Una altra de les amenaces per als oceans és el fem, ja que els humans llancem a mars i oceans deu milions de tones de fem a l'any, entre les quals hi ha fertilitzants i químics que alteren la vida marina. Hi ha tants residus que s’han creat cinc grans illes de fem que floten a la mar i que, en alguns casos, arriben a tindre la superfície d'un país com Mèxic.

El 85% dels residus que conformen aquestes illes són plàstics, que no es degraden, però ningú no neteja aquests abocadors flotants. Tones i tones de plàstic i fem que posen en perill d'extinció centenars d'espècies i tenen un impacte directe en la cadena alimentària perquè segons les Nacions Unides, el peix és la principal font de proteïnes per a més de mil milions de persones, especialment a la zona mediterrània.

llancem a mars i oceans deu milions de tones de fem a l'any
llancem a mars i oceans deu milions de tones de fem a l'any / À Punt NTC

A més, la fauna i la flora marina es veuen seriosament afectades per l’alteració de la temperatura dels oceans, que cada any estan més calents, de fet durant els quaranta últims anys, la temperatura de la Mediterrània ha augmentat quatre dècimes per dècada. 

I, precisament, eixe és un altre dels problemes que necessiten una solució urgent perquè entre els efectes d’aquest escalfament està l'augment del nivell del mar i les precipitacions torrencials. Això és perquè són reguladors del clima del planeta, explica el biòleg marí de la Fundació Oceanogràfic David Nácher. “Si la temperatura augmenta els corrents canviaran i el clima del planeta canviarà també, hi haurà zones molt més àrides i altres amb moltes més pluges”, assegura.

És un fenomen que ja s’està experimentant a la Mediterrània segons l’investigador del CEAM, Paco Pastor. “S’està guardant una quantitat d’energia i calor a la Mediterrània que moltes vegades s’allibera en forma de pluges torrencials” que no són gens estranyes a la tardor, però que, segons les previsions, seran cada vegada més freqüents i intenses, assenyala. 

Al remat, la ciència dona la veu d’alerta: estem matant un dels puntals de la nostra pròpia subsistència. Per a salvar els oceans, un dels reptes és canviar la forma en què consumim, perquè, si no reduïm el ritme de generació de residus, segons veus expertes, el 2050 hi haurà més residus al mar que peixos.

També et pot interessar

stats