Metges d'urgències reclamen canvis perquè la sanitat pública no desaparega

Adverteixen que si els polítics no seuen a dialogar, el sistema sanitari que coneixem no existirà d'ací a set o deu anys

Accés per urgències a l'hospital de Torrevella
Accés per urgències a l'Hospital de Torrevella en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els metges d'urgències alcen la veu i alerten de la seua situació compromesa. La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (Semes) ha advocat aquest dimecres perquè s'escometen canvis en el Sistema Nacional de Salut (SNS), perquè hi ha una cartera de serveis en la sanitat pública sobredimensionada que pot provocar-ne la desaparició d'ací a uns anys.

El vicepresident primer, Pascual Piñero Salmerón, ha defés que els polítics han de seure a dialogar perquè la cartera de serveis actual està "per damunt de les nostres possibilitats" tant econòmiques com de recursos humans. Ho ha fet en la presentació de les III Jornades Internacionals de Medicina d'Urgències i Emergències, que se celebren des de dimecres a Toledo, on també ha advertit que, si no ho fan, "el sistema sanitari que coneixem no existirà d'ací a set o deu anys". 

Salmerón ha explicat que la pandèmia ha reflectit com de malament estava el sistema sanitari, i ha avisat que la situació ara és roïníssima, i que metges i metgesses "fugen d'un sistema tensat que no els reconeix el treball".

Així mateix, ha assenyalat que el fet de viure en la societat de la immediatesa fa que els usuaris vulguen una solució ràpida als problemes de salut i, com que l'atenció primària està col·lapsada, recorren a les urgències hospitalàries, cosa que repercuteix en el funcionament dels hospitals.

En aquest sentit, recorda que fa anys que des del sector reivindiquen la creació de l'especialitat mèdica d'urgències i emergències, que permetria atendre millor els pacients que arriben als hospitals i fer una millor avaluació. Ha argumentat que actualment urgències comparteix un nínxol de facultatius amb medicina de família, però que no se sap quants dels MIR que comencen als hospitals aniran a l'una o l'altra.

A més, existeix també una dificultat d'organització en el sistema sanitari que es posa de manifest en la ràtio de metges d'urgències per pacient, que varia molt entre hospitals i entre comunitats autònomes, assenyala. Igualment, ha plantejat que es creen recursos humans suficients per a dotar a les urgències hospitalàries de metges adjunts, "perquè hi ha molts hospitals grans que viuen dels residents" i els serveis d'urgències han de ser autònoms i tindre personal suficient.

També et pot interessar

stats