Sanitat crearà mil places noves més el 2023 i tindrà un pressupost "històric" per a inversió de 520 milions

El conseller Miguel Mínguez destaca que gran part dels fons es destinaran per a millorar infraestructures i anuncia mesures d'atenció a la salut de les dones en totes les etapes de la vida

Miguel Mínguez, en una imatge d'arxiu de les Corts
Miguel Mínguez, en una imatge d'arxiu de les Corts / Jorge Gil (Europa Press)

La Conselleria de Sanitat Universal dispara el pressupost per a noves obres i reformes de centre sanitaris el 2023. Ho ha anunciat el titular, Miguel Mínguez, que ha comparegut aquest dilluns en la comissió d'economia de les Corts per a explicar com es repartiran els fons públics en aquesta cartera de cara a l'exercici següent. En concret, la sanitat valenciana es menjarà el 29% del pressupost global de la Generalitat, 8.258 dels 28.438 milions d'euros que ha consignat l'administració autonòmica en els comptes. La xifra, ha precisat, suposa un increment de més del 5% respecte de l'any anterior i d'un 50% si es compara amb el 2015, l'últim any amb un pressupost elaborat pel govern del PP.

Mínguez ha destacat que gran part dels esforços en Sanitat per al 2023 es dedicaran a millorar infraestructures i a dotar els centres valencians "del millor equipament tecnològic". Ha qualificat d'"històric" el pressupost en inversió, que puja a 520 milions d'euros. La xifra duplica folgadament l'assignació del 2021 i incrementa en 85 milions el volum de l'any passat. 

Com a principals apostes, ha remarcat l'ampliació de l'Hospital d'Oriola, el de la Marina Baixa, el General de Castelló o el Clínic de València, així com la creació del nou Hospital d'Ontinyent i l'Espai Campanar de València. El responsable sanitari ha indicat que en l'actualitat hi ha adjudicades obres per valor de 415 milions d'euros mentre l'any 2015 eren dotze milions, per la qual cosa el volum d'execució s'ha multiplicat per 34 durant els governs del Botànic. 

L'altre gran objectiu que marca Sanitat Universal és l'increment de personal. Durant la intervenció, el conseller ha anunciat la creació de 995 places més per a augmentar la xifra de professionals de la sanitat pública "i adequar les plantilles a les necessitats assistencials actuals". Se sumen als vora 6.000 llocs estructurals que ja estan previstos enguany, dels quals estan ja en marxa 5.166. Els restants, 842 estan ultimant els tràmits per a poder tancar les contractacions en el que serà una segona fase. En concret, la Conselleria de Sanitat Universal destinarà el 2023 fins a 3.688 milions d'euros en matèria de despeses de personal.

Aquest increment de plantilla permetrà reforçar els nous serveis assistencials que començaran a rodar en la xarxa pública, com és la futura unitat de referència d'atenció a lesionats medul·lars que s'obrirà a l'Hospital La Pedrera a Dénia, els nous hospitals de dia de diabetis i unitats de peu diabètic, així com l'atenció dels nous equips de diagnòstic i tractament d'última generació del pla Inveat. Les noves incorporacions permetran també posar en marxa l'Hospital d'Ontinyent, el centre de salut integrada Rois de Corella de Gandia o el de Sueca, i també reforçarà l'ampliació de les urgències i la unitat de curta estada de l'Hospital Doctor Balmis. Finalment, permetrà el desenvolupament del Pla de Salut Mental i l'entrada en servei dels hospitals de dia infantojuvenils.

Atenció a les dones

El conseller Mínguez ha ressaltat en l'exposició com els comptes del 2023 presten "atenció a la dona" i inclouen noves mesures "orientades a la prevenció i la millora de l'assistència sanitària en totes les etapes de la vida" que comporten una inversió de 12,54 milions d'euros.

L'any que ve es començarà la construcció de la primera casa de parts de la Comunitat Valenciana, ubicada a l'Hospital de La Plana. També està previst estendre el test prenatal no invasiu a totes les dones, uns 37.000 a l'any. Quant a prevenció de càncer, s'augmentarà l'edat del cribratge del de mama fins als 74 anys i s'estendrà de manera sistemàtica el de coll d'úter en les dones d'entre 25 i 65 anys. I per a la millora del diagnòstic s'adquiriran sis mamògrafs digitals i s'implementaran projectes d'intel·ligència artificial.

Reforç en salut mental

És una de les prioritats en el pressupost del 2023. Per això, es destinaran 40 milions d'euros per al desenvolupament del pla d'acció per a posar a punt hospitals de dia infantojuvenils i més equips d'intervenció comunitària. També es contempla un hospital de dia per a població adulta orientat a persones amb trastorns de l'alimentació o de personalitat. 

Pel que fa a l'atenció primària, la primera trinxera d'accés al sistema públic sanitari i un dels àmbits més colpejats per la pandèmia, s'hi preveu invertir 112 milions d'euros. L'objectiu és millorar els recursos, les infraestructures i aconseguir capacitat resolutiva més gran en els centres de salut gràcies a les noves tecnologies i la disminució dels tràmits burocràtics.

Un altre dels aspectes assistencials en els quals es treballarà és la reducció de la llista d'espera quirúrgica. Per a això, ja s'han posat en marxa els equips de control de demora en tots els departaments i s'han iniciat tràmits perquè els i les pacients puguen operar-se en la sanitat privada si previsiblement ja se sap que han d'esperar més de seixanta dies. En aquest sentit, el 2023 s'incrementa el pressupost de 15 a 22 milions per a derivacions d'intervencions al sector privat, i el pla d'autoconcert s'incrementa de 16 a 25 milions.

D'altra banda, en prestació farmacèutica es destinaran 44,2 milions d'euros per a eliminar els copagaments en la població vulnerable. En aquest sentit, es mantenen les ajudes a pensionistes amb rendes baixes, persones amb diversitat funcional, menors, aturats o famílies monoparentals. Un milió de persones s'hi han beneficiat fins a mitjan any.

També et pot interessar

stats