Els metges d'atenció primària reclamen una aposta per aquesta especialitat a la Comunitat Valenciana

El col·lectiu lamenta la "contractació creixent de metges no especialistes" i alerta dels danys que pot ocasionar aquesta realitat

Imatge d'arxiu d'una consulta d'Atenció Primària
Imatge d'arxiu d'una consulta d'atenció primària

"Els facultatius i les facultatives que exerceixen les seues funcions en atenció primària han de ser especialistes", reclamen en un comunicat el Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (Fomap-CV). Els professionals, amb motiu del Dia de l'Atenció Primària, "demana el llistat de places cobertes amb metges no-MIR".

El col·lectiu lamenta així la "contractació creixent de metges no especialistes". "Els efectes d'aquesta 'ona expansiva' poden ocasionar danys al sistema i a la població. Sense oblidar que aquesta situació crea desigualtats arbitràries en l'atenció als pacients", expliquen en el comunicat.

Formen part d'aquest col·lectiu huit associacions i sindicats, entre elles el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV); el Col·legi Oficial de Metges d'Alacant (COMA); la Societat Valenciana de Medicina de Família i Comunitària (SoVaMFiC), o la Societat Valenciana de Pediatria (SVP), entre d'altres.

Al final de l'any passat, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va detallar a les Corts els eixos estratègics sobre els quals descansa la reforma estructural del sistema sanitari que pretén impulsar. I va remarcar la pretensió d'escometre una reorganització integral de l'atenció primària i un impuls de la salut mental, àmbits als quals es destinaran 730 i 142 milions d'euros, respectivament. "Ens permetrà millorar els recursos humans i materials destinats a l'atenció integral i integrada de la salut mental, com l'augment dels llits sociosanitaris de pacients crònics, la implantació de polítiques de prevenció del suïcidi i de les addiccions, sobretot entre adolescents", va precisar.

Fomap-CV reclama una atenció primària "de primera" on les "excuses passen a ser solucions, com millorar les condicions laborals, econòmiques i fomentar el desenvolupament professional, creant unes condicions atractives orientades a retindre talent".

El 2022, hi havia més de 6.000 professionals en atenció primària, 3.000 metges i metgesses, i el mateix nombre d'infermeres i infermers. En ràtio per a cada mil habitants, la Comunitat Valenciana disposava de 0,59 sanitaris d'atenció primària, una xifra cinc centèsimes per davall de la mitjana espanyola (0,64).

També et pot interessar

stats