Sanitat reorganitzarà l'atenció primària i impulsarà la salut mental

El conseller Marciano Gómez descarta aplicar la jornada laboral de 35 hores pactada pel Botànic i l'oposició qualifica els seus pressupostos de "poc ambiciosos"

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, aquest dimarts en les Corts
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, aquest dimarts a les Corts

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha explicat aquest dimarts a les Corts com distribuirà el pressupost del seu departament per a l'any 2024. Amb un total de 8.504 milions d'euros, el muntant de l'exercici pròxim serà el més elevat que s'ha dedicat mai a sanitat a la Comunitat Valenciana i suposa un increment del 2,9% respecte dels comptes públics del 2023. "Suposa dedicar 23 milions d'euros diaris a enfortir el sistema valencià de salut i a garantir l'accés públic, equitatiu i de qualitat als nostres recursos preventius i assistencials", ha assegurat en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda.

Durant la compareixença, el responsable de la sanitat valenciana ha enumerat quins són els eixos estratègics sobre els quals descansa la reforma estructural del sistema que pretén impulsar. Passa principalment per una reorganització integral de l'atenció primària i un impuls de la salut mental, àmbits als quals es destinaran 730 i 142 milions d'euros, respectivament. "Ens permetrà millorar els recursos humans i materials destinats a l'atenció integral i integrada de la salut mental, com l'augment dels llits sociosanitaris de pacients crònics, la implantació de polítiques de prevenció del suïcidi i de les addiccions, sobretot entre adolescents", ha precisat.

Gómez ha avançat també que treballaran per a fomentar els serveis mèdics digitals. Per a aquesta línia d'actuació hi ha consignats 82 milions d'euros, mitjançant els quals es vol avançar en la creació d'una història electrònica única i la introducció en la sanitat valenciana de la intel·ligència artificial.

Una altra de les accions prioritàries de la Conselleria de Sanitat en la legislatura serà millorar la gestió dels recursos humans per a "recuperar la confiança dels professionals" i impulsar mesures que afavorisquen els entorns laborals, com ara la incentivació positiva o el potenciament dels acords de gestió, ha assenyalat el conseller. Finalment, el cinqué eix passa per millorar la xarxa d'infraestructures, per a la qual es destinaran 470 milions. El titular de Sanitat ha anunciat que durà a terme una revisió profunda de les actuacions que queden pendents en els hospitals i centres de salut valencians per a redistribuir els fons, i ha assegurat que, a diferència del govern anterior, el gabinet de Carlos Mazón ha elaborat els comptes de l'exercici vinent "sense partides fictícies, però tractant d'executar cada euro que ix".

Tot i que gestionarà comptes per un import de rècord en la història, el conseller ha destacat el "llast" que ha suposat per a l'elaboració del pressupost autonòmic el deute de més de 57.000 milions d'euros que arrossega la Generalitat. L'increment previst per als serveis sanitaris mostra, a parer seu, l'aposta que n'ha fet el govern PP-Vox.

No a la jornada de 35 hores pactada pel Botànic

D'altra banda, Gómez ha descartat aplicar l'acord de 35 hores setmanals consensuat per l'anterior Consell amb els sindicats, amb l'argument que no hi ha personal per a cobrir la reducció de jornada gradual pactada fins al 2025. "Jo fique en els meus pressupostos el que jo pacte, no el que ha pactat un altre. Jo vull pactar les meues 35 hores, no les d'uns altres", ha recalcat. Tot i això, sí que s'ha mostrat disposat a arribar a una entesa sobre aquest assumpte al llarg de la legislatura per a rebaixar la jornada laboral actual de 37,4 hores ordinàries. "Oferisc un acord de 35 hores de veritat: començar els dilluns en horari diürn i fix a les huit del matí i acabar els divendres a les tres de la vesprada, perquè això em permetrà descansar 48 hores a la setmana i tindre conciliació familiar", ha exposat en la comissió parlamentària. Segons ell, l'acord negociat pel Botànic es va signar sense consignació pressupostària i "no és vàlid segons la llei d'hisenda pública".

Pressupost "poc ambiciós" i calcat "en un 90%" al Botànic

Des de l'oposició, tant el PSPV com Compromís han agraït el to del conseller, però han lamentat que descarte l'aplicació de l'acord de 35 hores aconseguit en la taula sectorial de sanitat.

Per al socialista Rafa Simó, el pressupost presentat aquest dimarts és "poc ambiciós i incongruent amb les proclames del PP en l'oposició" i inclou "partides opaques" en despeses diverses. "Tan malament ho féiem?", ha qüestionat sobre la decisió de la conselleria de mantindre el full de ruta de les reversions a gestió pública dels departaments de Dénia i Manises quan finalitzen les concessions el 2024.

Per part de Compromís, el diputat Carles Esteve s'ha preguntat "on està el canvi", perquè Gómez "repeteix en un 90%" els comptes que va aprovar el Botànic per al 2023. Igualment, ha matisat al conseller que "desdoblar l'atenció primària i hospitalària no fa que puge la primària". També li ha retret que "reclame la confiança dels professionals" després de "fer caure els acords que tenia la taula sectorial", en referència a la negociació de la jornada de 35 hores setmanals.

En la rèplica, Gómez ha assegurat que han "diagnosticat els mals de la sanitat valenciana" i intentaran resoldre'ls. "Tant de bo poguérem fer-ho en un dia amb corticoides", ha il·lustrat, i ha tornat a agrair l'elecció del seu predecessor, Miguel Mínguez, que com ell és metge.

També et pot interessar

stats