Així es distribueixen els primers pressupostos del Consell PP-Vox

Els comptes públics autonòmics per al 2024 deixen entreveure l'empremta ideològica del nou govern, amb més inversió en concerts educatius i subvencions als bous

On van a parar els pressupostos de la Generalitat 2023? / Rober Solsona (Europa Press)

La coalició autonòmica PP-Vox ja ha tret del forn els primers pressupostos de la legislatura sense sobresalts ni discrepàncies internes. Són uns comptes lleugerament expansius que mantenen la despesa real —exclosa la quantia destinada al pagament del deute— dels últims elaborats pel Botànic. De fet, tindran un 2,3% més de diners per a gastar que el PSPV i Compromís el 2023, fins a 22.164 milions d'euros. El global del projecte, comptant també el servei del deute, ha hagut d'estirar-se fins als 29.732 milions, una quantitat un 4,5% superior al del 2023 que permetrà continuar destinant un volum semblant de fons al de l'exercici passat per a gasto social. Fonamentalment sanitat, educació i dependència.

Però més enllà de les grans xifres, l'anàlisi de la lletra menuda del projecte de pressupostos aprovat aquest dilluns deixa entreveure l'empremta ideològica del nou govern conservador en el repartiment de diners. A grans trets, a més de consolidar les polítiques socials, el Consell liderat per Carlos Mazón augmenta la inversió en concerts educatius i en partides per al foment dels festejos de bous o d'entitats oposades a la normativa oficial del valencià que dicta l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Per al 2024, el govern valencià ha decidit apujar en un 1,2% el pressupost de la Conselleria d'Educació, on els nivells de Primària i Secundària centren el gros de la partida —2.556 i 2.408 milions, respectivament—. Ara bé, hi ha partides rellevants en la legislatura anterior que pateixen retallades significatives. La principal tisorada se l'endú el Pla Edificant, el programa insígnia promogut pel Botànic per a la construcció, reforma i millora dels centres educatius. L'any vinent perd 122 milions d'euros de finançament i es quedarà en 183,9, un 40% menys de la quantitat consignada el 2023. El PP ha sigut molt crític amb la iniciativa de l'exconseller Vicent Marzà, de Compromís, en considerar que era un embut burocràtic per als municipis i que no ha acabat de funcionar bé en poblacions com València, on l'execució era baixa. A més, cau a la meitat la partida que rebrà la formació professional (de 39 a 24 milions) i puja vora un 5% la destinada als concerts educatius fins a arribar als 715 milions d'euros per al pròxim exercici.

Un altre aspecte destacat dels primers pressupostos amb el segell del PP i Vox és que disparen la subvenció a la tauromàquia, l'activitat a la qual es dedicava en el passat el vicepresident primer, Vicente Barrera. El màxim representant de la formació d'extrema dreta en el Consell ha inclòs fins a 1,7 milions d'euros per a aquest concepte en la Conselleria de Cultura. Dins, hi ha una línia d'ajudes per a activitats i festejos taurins, per un import de 300.000 euros, destinada a la fundació Toro de Lidia, una entitat amb seu a Madrid. L'extorero crea, a més, partides noves per a subvencionar Lo Rat Penat (50.000 euros) i la RACV (30.000) i reserva 500.000 euros en ajudes per a la preservació de la cultura folklòrica cívico-religiosa.

La Conselleria de Sanitat, com és habitual, s'emporta la part més gran del pastís, i gestionarà vora tres de cada deu euros de pressupost. L'atenció primària és la prioritat per al 2024, per a la qual es destinen 1.630 milions. També la salut mental ocupa un lloc destacat en les projeccions del departament liderat per Marciano Gómez. Les reversions dels hospitals de Manises i Dénia han obligat a augmentar la partida destinada a personal un 13%, fins als 204 milions. Pel que fa a les infraestructures sanitàries, destaquen els dos milions que rebrà l'Hospital de Castelló i l'ampliació de l'Hospital Clínic de València.

Els pressupostos per als serveis socials allunyen els dubtes sorgits arran del pacte amb Vox. Així, la partida destinada a violència de gènere creix quasi un 40% fins als 36 milions d'euros i es dispara també la de la dependència, que augmenta en 60 milions i en té 537 consignats per al 2024.

De totes les conselleries, la retallada més notable la pateix la de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, pilotada per la popular Salomé Pradas, que rebrà un 34% menys de pressupost. La ronda sud d'Elx, el desdoblament de la CV-95 entre Oriola i Torrevella o l'Estació Intermodal d'Alacant són algunes de les inversions més destacades en aquesta cartera. Les obres del posttransvasament Xúquer-Vinalopó rebran 15 milions.

Cau també la inversió en turisme i s'aposta, en canvi, per la innovació. L'empresa Espais Econòmics, dedicada a l'arribada de Volkswagen a Sagunt i adscrita en la Conselleria de Nuria Montes, multiplica el pressupost per deu en l'exercici vinent i disposarà de 2,6 milions.

D'altra banda, en la Conselleria de Justícia, dirigida per Elisa Núñez (Vox) destaca la retallada en el torn d'ofici. Els col·legis d'advocats i procuradors valencians comptaran amb dos milions d'euros menys en matèria d'assistència jurídica gratuïta. També s'han rebaixat les beques destinades a persones que opositen a l'administració de Justícia: la subvenció passa de més de 900.000 euros a 756.000 euros.

També et pot interessar

stats