Més de la meitat dels vídeos de YouTube de vacunes difonen informació falsa

Un verificador del portal Salud sin Bulos assenyala que els negacionistes hi aprofiten els dubtes “raonables” d’alguns usuaris sobre les vacunes

L'estudi va concloure que el 46% dels vídeos de You Tube amb informacions sobre la vacuna, es fonamenten en dades falses
L'estudi va concloure que el 46% dels vídeos de YouTube amb informacions sobre la vacuna, es fonamenten en dades falses

Si vostè és dels que s’informa a través d’internet abans d’adoptar una decisió, com ara la de vacunar-se contra la covid, vaja amb compte amb els vídeos de plataformes com YouTube. La meitat contenen informació falsa, que difonen de manera interessada els negacionistes. És una de les conclusions a les quals ha arribat Julián Sánchez, un especialista en informàtica de ciències de la salut amb el seu treball de fi de màster i del qual es fa ressó el portal Salud sin Bulos, amb el qual col·laboren sanitaris, associacions de pacients i periodistes per a posar fre a les notícies falses que poden posar en perill la salut.

Segons aquest estudi, prop de la meitat dels vídeos penjats en YouTube i que aborden l’assumpte de la vacunació contra la covid “son mentides o informacions falses difoses per negacionistes”. Una conclusió a la qual ha arribat després d’analitzar vora un miler de vídeos amb informació sobre vacunes.

La desinformació mata Miguel Marcos - Metge internista, col·laborador Salud sin bulos

El doctor Miguel Marcos, internista que també col·labora amb aquesta plataforma de verificadors que posa barreres a les informacions sanitàries falses, es contundent a l’hora de valorar les informacions dels negacionistes: “La desinformació mata”. En aquest sentit apuntava que “hi ha molta gent que el seu treball és crear informacions falses i també hi ha molta gent que té dubtes raonables sobre la vacunació”, per tant, és el còctel perfecte perquè les informacions sense fonament circulen per la xarxa.

Quan Julián Sánchez va categoritzar els vídeos de YouTube que analitzava per al seu treball de fi de màster, va descobrir que el 46% contenien informació antivacunes; el 40%, a favor de les vacunes i el 18%, contingut neutre. A més, segons declara ell mateix en el portal Salud sin Bulos va apreciar “direccionalitat cap al contingut antivacunes, amb dos vídeos concentradors que van obtindré més de la meitat de les relacions de la xarxa global”.

En les conclusions, Sánchez explica que “les mètriques i els dissenys de visualització van permetre obtindre grafs per a definir xarxes provacunes, antivacunes i neutrals”. “La categorització dels nodes va explorar la direccionalitat de les xarxes obtingudes i va mostrar una preponderància del contingut antivacunes”, conclou.

Per a evitar que la ciutadania rebutge les vacunes o en desconfie, la tècnica infal·lible és, segons el doctor Marcos, “la informació com més clara i senzilla possible”. Ara bé, no resulta gens senzill desmuntar una mentida. Ell mateix explica per què. 

També et pot interessar

stats