El Mediterrani, cada vegada més a prop de ser una mar tropical

Investigadors valencians tracten de fer un mapa de les espècies invasores i de les autòctones que es veuen obligades a fugir pel calfament accelerat que la mar patix en els últims anys

Els investigadors analitzen l'ADN del fons marí amb uns aparells que han posat este dimecres al port de Dénia / À Punt NTC

L’ecosistema que hi ha al Mediterrani serà diferent en uns anys, almenys si la mar continua amb el calfament que experimenta i que este estiu ja està sis graus per damunt del que és habitual per a esta època. Un grup d’investigadors valencians, de la Universitat Catòlica de València, ja ha detectat que algunes espècies pròpies del Mediterrani estan fugint i, en canvi, unes altres invasores estan arribant. Este fet pot ocasionar un desequilibri que acabe per alterar des de la fauna, fins a la configuració de la costa.

Des del punt de vista científic, podria dir-se que la nostra mar patix un procés de tropicalització. A més, la temperatura del Mediterrani s’està incrementat a un ritme un 20% superior a la d’altres espais marítims, com advertia Mario Romero, divulgador de l’Oceanogràfic de València. “El Mediterrani, en ser una conca semitancada i amb unes taxes d’evaporació més grans, experimenta un calfament molt més ràpid que en altres mars”, exposava.

Este procés que acusa el Mediterrani ha provocat que, per exemple, hagen arribat fins al litoral valencià el peix lleó, noves meduses o l’alga caulerpa. “Moltes d’estes espècies invasores consumixen els recursos de les autòctones, per tant, estes desapareixen perquè no tenen l’alimentació que necessiten”, alertava el divulgador de l’Oceanogràfic.

Això en els casos d’exemplars que poden migrar a unes altres mars, perquè la posidònia, que no pot fugir, té praderes cada vegada més menudes en la nostra costa. Esta espècie és essencial per a retindre l’arena del litoral i, per tant, si es reduïx caldrà regenerar les platges cada vegada més, com alerta, des de l’Oceanogràfic, Mario Romero.

Per a constatar tot este procés, s’estan prenent mostres de l’ecosistema submarí. Els resultats permetran calibrar el nivell de risc en què està incorrent la nostra mar. Els investigadors de l’Institut Imedmar de la Universitat Catòlica de València pretenen fer un mapatge de les espècies que viuen al Mediterrani basant-se en l’ADN que hi ha submergit al Mediterrani. Això els permetrà conéixer com ha canviat la població de flora i fauna marina del Mediterrani en els últims anys.

Un equip d’À Punt ha acompanyat un dels grups d’investigadors que col·loca el dispositiu per a prendre les mostres, al port de Dénia. L'estudi analitzarà també l’aigua del port de València i el port esportiu de Pobla Marina, a la Pobla de Farnals. Amb aparells de mesurament, que col·loquen a tres i quatre metres de profunditat, comença la primera fase per a fer un mapatge de les espècies que viuen actualment al Mediterrani.

“Estem veient quin tipus d’organismes i microorganismes es poden fixar ací per a poder indagar si hi ha espècies invasores”, explicava José Tena, director de l’institut Imedimar de la Universitat Catòlica de València, mentre instal·lava l’aparell que permetrà sondejar el fons marí de Dénia.

El projecte, en el qual participen fins a set comunitats autònomes, més de 300 investigadors i que lidera este grup de la Universitat Catòlica de València, s'emmarca dins d'un context de tropicalització inicial, que està transformant el Mediterrani pel canvi climàtic i la contaminació. D'ací a tres mesos esperen tindre els primers resultats analitzats d'estes mostres.

També et pot interessar

stats