La Marjal de Pego-Oliva rep dotze polls d’àguila pescadora provinents d’Escòcia

La iniciativa és l'intent de reintroducció d'aquesta espècie en perill d'extinció més ambiciós a la marjal

foto aguila pescadora
Una de les àguiles pescadores reintroduïdes a la Marjal de Pego-Oliva / Ajuntament de Pego

La Marjal de Pego-Oliva ha presentat aquest divendres els dotze nous exemplars d’àguila pescadora que s’han reintroduït al parc natural. Els ocells, polls procedents d’Escòcia, representen l’intent més ambiciós fins ara de reintroducció de l’espècie, en perill d’extinció, a la marjal. En totes les ocasions que s’havia intentat interiorment s’havien introduït de dos a cinc exemplars.

Els polls hi van arribar dijous passat i seran vigilats, cuidats i alimentats per tècnics del parc fins que estiguen preparats per al seu alliberament. Les dotze àguiles pescadores escoceses hi han arribat de la mà de la Roy Dennis Wildlife Foundation, una entitat que treballa en la restauració d’espècies i que ha participat en projectes al País Basc, Suïssa o Anglaterra, entre altres.

L’augment d’exemplars servirà per a fer créixer les possibilitats de supervivència de les aus. “Augmentant el nombre d’exemplars s’augmenten les possibilitats de supervivència de l’espècie ja en el primer any”, ha remarcat Itzíar Colodro, membre de la Fundació Migres, implicada en el projecte de reintroducció de l’àguila pescadora.

El procés de selecció ha sigut molt minuciós, tenint en compte elements com la seua grandària (no poden ser molt grans ni molt menuts), el seu estat de salut o el sexe. Aquesta vegada s’ha optat per una proporció major de mascles perquè, segons els experts, ajuda a l’èxit de la reintroducció.

Ara, en les seues primeres setmanes a la marjal, els polls s’alimentaran pel mètode de l'alliberament assistit, que consisteix en la criança en semillibertat. Les àguiles “es col·loquen en nius que simulen els naturals i se’ls proporciona el menjar de manera artificial, intentant evitar al màxim que l’animal conega la seua procedència”, ha explicat Colodro.

En anteriors intents de reintroducció de l’espècie, quan les àguiles començaven a alçar el vol per primera vegada i migraven era quan el projecte acabava amb final tràgic. Colodro ha matisat que és una cosa que “sol passar, perquè tenen moltes traves a esquivar en els seus recorreguts, des de punts elèctrics fins a furtius. Nosaltres els geolocalitzem per a realitzar un seguiment, però no podem fer res més sobre aquest tema, tan sols fer que la seua estada ací siga la millor perquè perceben la marjal com la seua llar i hi vulguen tornar”.

Desaparegueren fa més de quaranta anys

L’objectiu del projecte és la recuperació d’una població reproductora autosuficient en la Comunitat Valenciana després de la seua desaparició fa més de quaranta anys. Es necessiten aproximadament uns cent exemplars, que s’alliberaran a la marjal durant els pròxims anys. Per a això, es disposa de l’ajuda de donants com Escòcia, Suècia i Noruega.

En conjunt, aquest projecte de reintroducció compta amb la col·laboració de la Fundació Migres, la Fundació Iberdrola, la Roy Dennis Wildlife Foundation, la Conselleria de Medi Ambient i els Ajuntaments d'Oliva (Safor), Xàbia, Dénia i Pego (Marina Alta).

També et pot interessar

stats